c S

Na DVK razočarani nad odnosom vlade do problema dostopnosti volišč

23.02.2018 08:22 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Državna volilna komisija (DVK) je na današnji seji osrednjo pozornost namenila analizi dostopnosti volišč. Po zadnjih podatkih na 458 območjih volišč še vedno ni zagotovljenega objekta, ki bi bil dostopen tudi za invalide. Predsednik DVK Anton Gašper Frantar je vladi očital ignorantski odnos do tega problema in jo pozval k takojšnjemu ukrepanju.

Direktor službe DVK Dušan Vučko je opozoril, da nekatere občine dejavno sodelujejo pri reševanju problema dostopnosti volišč za invalide, večji del pa jih predvsem čaka na ukrepanje vlade in na državni denar za arhitektonske prilagoditve objektov. Frantar je ob tem podvomil, ali se vlada sploh v celoti zaveda zahtevnosti in resnosti problema.

Če se do junijskih parlamentarnih volitev stanje ne bo izboljšalo, se bo vsul plaz pritožb, pod vprašajem pa bo tudi ustavnost volitev, je poudaril Frantar. Po njegovih besedah vlada ne sme dopustiti, da bi zaradi invalidom nedostopnih objektov umanjkalo 458 volišč. Opozoril je, da rešitev problema nikakor ni v združevanju območij volišč.

Vučko je pojasnil, da je združevanje območij volišč manj boleče v strnjenih naseljih, kjer ni velikih razdalj med volišči, veliko bolj pa na območjih z razpršeno poselitvijo in bo zagotovo naletelo na slabo voljo volivcev. Prav tako se po njegovih besedah ni mogoče pretirano zanašati na reševanje problema z začasno postavitvijo bivalnih kontejnerjev.

Frantar je na resnost problema ponazoril z besedami, da se pri vprašanju dostopnosti volišč ne gre igrati s človekovimi pravicami. Poudaril je, da DVK ne more prisiliti županov, da bodo poskrbeli za rešitev, ampak je na potezi vlada. Opozoril je tudi na pogosto poenostavljeno razumevanje potreb invalidov glede dostopnosti volišč.

DVK je zato na današnji seji sprejela sklep, da bo vlado nemudoma seznanila s trenutnim stanjem glede dostopnosti volišč za invalide. S sklepom je tudi izrazila pričakovanje, da bo vlada v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi takoj pristopila k odpravi arhitektonskih ovir na objektih in za to namenila ustrezna finančna sredstva.

Nacionalni svet invalidskih organizacij pa je DVK pozval, naj zainteresirano javnost obvesti o možnih oblikah glasovanja invalidov. DVK je tudi sprejela navodilo o obrazcih za dajanje podpore v postopku kandidiranja na volitvah v državni zbor. Navodilo določa obliko in vsebino obrazcev. Po Vučkovih besedah gre za "klasično navodilo", ki velja za vsakokratne parlamentarne volitve.

Sicer novela zakona o volitvah v državni zbor, ki je stopila v veljavo maja lani, določa, da morajo biti invalidom dostopna vsa volišča. Odpravila je glasovanje invalidov z glasovalnimi napravami in ga nadomestila z glasovanjem po pošti.