c S

Vlada s predlogom zakonske novele za večjo varnost zaščitenih prič

22.02.2018 14:25 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o zaščiti prič, ki ga zdaj pošilja v DZ. Predlog naj bi povečal zaščito prič, ki so ogrožene zaradi sodelovanja ali pričanja v kazenskem postopku na način, da bi lahko prirejeno identiteto dobile že v zgodnji fazi preiskave. Omogočil bi tudi uporabo prirejene identitete tudi po izteku programa.

V želji, da zagotovi večjo varnost zaščitenih prič, vlada z novelo določa možnost, da se osebi, ki se bo najverjetneje vključila v program zaščite prič, že v zelo zgodnji fazi preiskave dodeli prirejeno identiteto oziroma osebni dokument z drugimi osebnimi podatki, je vlada sporočila na omrežju Tumblr.

Novela bi osebam, ki se vključijo v progam zaščite prič, omogočala, da prirejeno identiteto uporabljajo tudi po tistem, ko se program izteče. Trenutni zakon namreč določa, da oseba po izteku programa znova prevzame izvorno identiteto.

Po trenutnem zakonu se podatki o prirejeni identiteti po izteku programa v uradnih evidencah izbrišejo, po predlogu pa bi jih ohranili, narejena bi bila tudi povezava z izvorno identiteto, če bi jo oseba vnovič prevzela. Zaščitena priča namreč v času uporabe prirejene identitete pridobi določene pravice, zato je po mnenju ministrstva nujno, da se po vnovičnem prevzemu izvorne identitete v evidencah zagotovi povezava med prirejeno in prvotno identiteto.

Prav tako bi novela omogočila, da bi lahko Slovenija zaščitene priče izmenjala tudi z mednarodnimi institucijami, ki izvajajo program zaščite prič, in ne zgolj z državami, ki so popisnice pogodbe o izvajanju programa. Kot namreč pravijo na ministrstvu za pravosodje, je Slovenija dobila ponudbo za sodelovanje z Mednarodnim kazenskim sodiščem, ki ima svojo enoto za pomoč žrtvam in pričam, vendar sodelovanje trenutno ni mogoče, ker naša zakonodaja ne dovoljuje sodelovanja z mednarodnimi institucijami, ki nimajo statusa države.

Pomembna novost novele tudi je, da nabor podatkov, ki jih o zaščiteni priči obdeluje enota za zaščito ogroženih oseb, usklajuje z zakonom o varstvu osebnih podatkov oziroma s priporočili Informacijskega pooblaščenca RS, ki jih je dal v zvezi s tem.

Vlada predlaga, da DZ predlog novele obravnava po nujnem ali skrajšanem postopku.