c S

KPK si želi, da bi indeks zaznave korupcije zabeležil višje število točk

22.02.2018 08:18 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Indeks zaznave korupcije (CPI) za lani, ki ga je objavila Transparency International, protikorupcijska komisija razume kot pomemben pokazatelj, da zadovoljivo sledi ciljem zamejevanja korupcije v državi pod pogoji, ki niso rožnati. Obenem si želi, da bi indeks zabeležil višje število točk in odražal bolj učinkovit boj proti korupciji v Sloveniji.

Nevladna organizacija Transparency International je danes objavila indeks zaznave korupcije za leto 2017, s katerim na letni ravni meri zaznavo stopnje korupcije v javnem sektorju v posamezni državi. Med 180 državami je Slovenija tako kot leto prej zabeležila 61 točk, hkrati pa se je uvrstila na 34. mesto oz. tri mesta nižje kot lani.

Slovenija je tako še vedno kar nekaj točk pod povprečjem, ki so ga zabeležile države EU in Zahodne Evrope, ki so v povprečju zbrale 66 točk. Med 31 državami v tej kategoriji se je Slovenija uvrstila na 12. mesto, po številu točk pa je pred njo v tej skupini 16 držav. Leto prej jih je bilo 17, so v sporočilu za javnost spomnili na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Bolj pomembna kot primerjava z drugimi državami pa je v primeru tovrstnega kazalnika po mnenju komisije lahko možnost samokritične ocene države. Pogoji, ki niso rožnati, so po njenih ocenah vsaj delno vezani na zakonsko podlago, ki nudi pravno podlago za delovanje komisije.

V torek je DZ opravil prvo branje novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Komisija je danes spomnila, da je v novelo zakona polagala velike upe, saj si je želela predvsem razjasnitve vprašanj, vezanih na vodenje postopkov pred komisijo, kar bi omogočilo bolj učinkovito obravnavo primerov korupcije v državi.

A predlog novele in razprava v DZ po mnenju KPK dajeta slutiti, da ta novela tovrstnih izboljšav ne bo omogočila. Prepričani so, da predvsem obljublja zmanjšanje pristojnosti komisije in s tem otežen boj proti korupciji v Sloveniji, ne nudi pa celovite rešitve za naslavljanje problematike korupcije in integritete v državi.

Hkrati je po mnenju KPK postalo nesporno, da je sistemska korupcija v Sloveniji relativno globoko zakoreninjena in bi nujno potrebovala sistematično in prepričljivo obravnavo. Komisija je prepričana, da bi k sistematičnemu izkoreninjanju korupcije v državi pripomoglo tudi njeno vključevanje v zakonodajne procese.

KPK je še spomnila, da k ideji ničelne tolerance do korupcije lahko prispevamo vsi, pri čemer je normalizacija pojavov korupcije v družbi vredna ostrega obsojanja.