c S

Sirski režim nadaljuje obstreljevanje Vzhodne Gute

21.02.2018 15:11 Damask, 21. februarja (STA) - Doslej najbolj smrtonosni letalski napadi sirskega režima na Vzhodno Guto v bližini Damaska se nadaljujejo tudi danes. Po informacijah Sirskega observatorija za človekove pravice je od nedelje življenje v tej enklavi izgubilo skupno že skoraj 300 civilistov, le danes so jih zabeležili že 24.

Tarča današnjih letalskih napadov je bilo več vaških predelov v Vzhodni Guti, vzhodno od prestolnice Damask. V napadih je bilo ubitih najmanj 24 ljudi, med njimi otroci, ranjenih je bilo še vsaj 200 ljudi, podatke observatorija navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Na območju Vzhodne Gute so od nedelje, vključno z današnjimi žrtvami, med mrtvimi zabeležili že skoraj 300 civilistov, med njimi vsaj 67 otrok. V minulih treh dneh je bilo v napadih ranjenih še vsaj 1400 ljudi.

ZDA in observatorij so soodgovornost za smrtonosne napade pripisali tudi Rusiji, ta pa je obtožbe danes zanikala. "To so neutemeljene obtožbe. Ni jasno na čem temeljijo. Podanih ni nobenih specifičnih podatkov. Ne strinjamo se z njimi," je danes v odgovor na obtožbe dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Observatorij je v torek Rusijo obtožil, da je prvič v treh mesecih sodelovala v letalskih napadih na Vzhodno Guto in sicer na bolnišnico. Tiskovna predstavnica ameriškega State Departmenta Heather Nauert pa je v torek dejala, da bi Rusija morala končati podporo režimu v Damasku in njegovih zaveznikov. "Rusija je odgovorna za te napade, za grozljive humanitarne razmere v Vzhodni Guti in za grozljiv smrtni davek med civilisti," je dodala.

Na grozljive razmere, v katerih živijo civilisti v Vzhodni Guti, so že večkrat opozorile številne humanitarne organizacije. Te zaradi silovitega obstreljevanja sirskega režima ne morejo več do pomoči potrebnih, posvarile pa so tudi pred nastajajočo katastrofo.

Vzhodna Guta je eno od zadnjih območjih v bližini Damaska, ki ga še nadzorujejo uporniki. Vzhodna Guta je pod nadzorom islamističnih in džihadističnih skupin od leta 2012. V zadnjem času so sile sirskega predsednika Bašarja al Asada pred načrtovano kopensko ofenzivo okrepile napade na to območje in ga redno obstreljujejo.