c S

Avstrijska vlada sprejela varnostni paket

21.02.2018 13:57 Dunaj, 21. februarja (STA) - Avstrijska vlada je danes sprejela že dlje časa načrtovan varnostni paket. V okviru paketa bodo oblastem omogočili nadzor šifriranih sporočil in uporabo nadzornih kamer v namen zasledovanja kršitev, ob tem pa bodo razširili tudi sisteme video in zvočnega nadzora, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski notranji minister Herbert Kickl je ocenil, da je ukrep potreben, saj se obenem okrepi subjektivni občutek varnosti ter lažje odgovori na novodobne metode kriminalcev. "Kriminalci se oborožujejo," je dejal in dodal, da se morata tudi pravosodje in izvršna oblast.

Tako Kickl kot pravosodni minister Josef Moser sta ocenila, da ukrepi ne razširjajo pooblastil, ampak jih poglabljajo. Tako ne bodo več nadzorovali okolice osumljenega, ampak le osumljenega. V ospredju je po njunih besedah tudi zaščita pravic posameznih prizadetih.

V okviru paketa bodo lahko nadzorovali šifrirana sporočila, ki se na primer pošiljajo preko aplikacije Whatsapp, in sicer tako, da bodo na daljavo namestili nadzorni program, ki se ga je že prijel ime "zvezni trojanec". Ta ukrep bodo lahko uvedli le v primeru suma terorizma ali hujših kaznivih dejanj.

Razširili bodo še videonadzor na javnih površinah, po novem pa bo treba registrirati tudi predplačniške mobilne pakete. Na ravni policijskega dela nameravajo uvesti t. i. varnostne forume, v okviru katerih bodo skupaj delovale izvršne oblasti in zasebne organizacije. Dodatno bodo uvedli denarno kazen v primeru sprožitve namenoma nepotrebne policijske akcije.

Vladajoča Ljudska stranka (ÖVP) je sicer želela varnostni paket sprejeti že v prejšnji vladi s socialdemokrati (SPÖ), vendar jim to ni uspelo, so pa imeli več sreče z novimi koalicijskimi partnerji, svobodnjaki (FPÖ). Varnostni paket bo veljal petih let. Pred tem ga bodo po treh letih veljave ocenili.