c S

Namestnico vodje katalonske ERC izpustili iz pripora

19.02.2018 15:56 Madrid, 19. februarja (STA) - Špansko sodišče je danes namestnici vodje katalonske stranke ERC, ki se zavzema za neodvisnost Katalonije, Marti Rovira ob plačilu varščine v višini 60.000 evrov dovolilo odhod iz pripora, je povedal vir, ki se je udeležil današnjega zaslišanja Rovire.

Rovira je zdaj pod sodnim nadzorom, vendar v času preiskave obtožb upora, vstaje in zlorabe javnih sredstev ne bo v priporu. Sodnik Pablo Llarena je povedal, da mora varščino plačati v "razumnem času", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Namestnico vodje leve ERC so danes zaslišali v povezavi z obtožbami, da je sodelovala na srečanjih, na katerih so pripravljali načrt za neodvisnost Katalonije. Sodniku je povedala, da se je teh srečanj udeležila, ker ji je tako naročil odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont, je povedal vir.

Vodja ERC Oriol Junqueras je medtem še vedno v priporu, Puigdemont pa se je po razglasitvi neodvisnosti v katalonskem parlamentu pred pregonom zatekel v Bruselj.

Oblast v Kataloniji še naprej ohranja osrednja španska vlada. V Kataloniji po decembrskih volitvah v katalonski parlament, ki jih je razpisala vlada v Madridu, še vedno izbirajo predsednika regije. Edini kandidat je Puigdemont. Če se vrne v Barcelono, da bi ga lahko parlament znova potrdil na položaj, mu grozi aretacija. Zato si želi oblikovanja t. i. vlade v izgnanstvu.

V zadnjem času so tako zagovorniki neodvisnosti začeli razmišljati o simboličnem predsedovanju Puigdemonta, uradno pa bi vlado vodil nekdo drug.