c S

Evroskupina o Grčiji, podpredsedniku ECB in reformi območja evra

19.02.2018 09:20 Bruselj, 19. februarja (STA) - Finančni ministri držav v območju evra bodo danes v Bruslju razpravljali o izvajanju programa pomoči za Grčijo, prenovi območja evra in kandidatih za novega podpredsednika Evropske centralne banke. Slovenijo bo zastopal državni sekretar na finančnem ministrstvu Gorazd Renčelj.

Minuli mesec je evroskupina dosegla politični dogovor o naslednjem finančnem obroku za Grčijo, ki bo znašal 6,7 milijarde evrov. Država naj bi še do konca tega meseca dobila 5,7 milijarde evrov, preostanek pa aprila.

Tretji program pomoči za Grčijo se izteče sredi avgusta. Ali bo izstop Grčije iz triletnega programa, dogovorjenega po težavnih pogajanjih poleti 2015, čist ali bo potrebovala premostitveno pomoč, za zdaj ni jasno.

Ministri bodo razpravljali tudi o ukrepih za lajšanje ogromnega grškega dolga, ki znaša okoli 180 odstotkov grškega bruto domačega proizvoda, konkretno o predlogu povezave odplačevanja dolga z gospodarsko rastjo.

Poleg tega naj bi bilo danes jasno, kdo bo novi podpredsednik Evropske centralne banke (ECB). Podpredsednik ECB je eden od šestih članov izvršilnega odbora ECB, ki je odgovoren za dnevne posle banke in pripravo srečanj Sveta ECB.

Za favorita za ta položaj, ki ga sedaj zaseda Portugalec Vitor Constancio in ki se izprazni konec maja, velja španski finančni minister Luis de Guindos. Zanj sicer kandidira tudi guverner irske centralne banke Philip Lane.

Glasovanje bo sicer šele v torek. Za izvolitev potrebuje podporo najmanj 14 držav od 19, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva območja evra. Končno odločitev bo po posvetovanju z ECB in Evropskim parlamentom sprejel vrh EU 22. marca.

Ministri bodo znova razpravljali tudi o prenovi območja evra, pri čemer se bodo osredotočili na reformo evropskega reševalnega mehanizma ESM in dokončanje bančne unije.