c S

Ameriški senat neuspešen pri poskusih imigracijske reforme

16.02.2018 07:50 Washington, 16. februarja (STA) - Ameriški senat v četrtek ni uspel napredovati do glasovanja nobenega od štirih zakonskih predlogov o reformi sistema priseljevanja, pri čemer je še najmanj glasov dobil predlog, ki ga podpira predsednik ZDA Donald Trump. Največ, vendar še vedno premalo glasov je dobil kompromisni predlog demokratov in republikancev.

Za napredovanje predloga na glasovanje je bilo potrebno zbrati 60 glasov in kompromisni predlog je dobil 54 glasov podpore. Ta predlog ureja status sanjačev in zagotavlja 25 milijard dolarjev za varnost na meji, od česar naj bi jih nekaj namenili za Trumpov zid na meji z Mehiko.

Trump je ta predlog pred glasovanjem označil za popolno katastrofo in izrekel podporo predlogu Chucka Grassleyja iz Iowe, ki je dobil le 39 glasov podpore, proti njemu pa je glasovalo kar 14 republikancev.

Tretji predlog senatorjev Johna McCaina in Chrisa Coonsa, ki je bolj ožji v primerjavi z drugima, je dobil 47 glasov podpore. Glasovali so tudi o predlogu za kaznovanje mest, ki ne sodelujejo z zveznimi imigracijskimi oblastmi, kar zahteva Trump, vendar je ta predlog klavrno propadel.

Bela hiša je po propadu Grassleyjevega predloga napadla demokrate, da niso resni glede reforme in varnosti domovine, vodja demokratov Chuck Schumer pa je zatrdil, da je Trump glavna ovira napredku in ga je prosil, naj neha rušiti poskuse sprejemanja kompromisov.

Zmerni senatorji se sedaj dogovarjajo, da bodo v skrajnem primeru status sanjačev uredili tako, da ga dodajo k predlogu zakona o podaljšanju financiranja agencij zvezne vlade. To bo spet potrebno storiti 23. marca. To bi potem pomenilo, da Trump ostane brez denarja za zid.

Trump je lani ukinil zaščito pred izgonom za nezakonite priseljence, ki so prišli v ZDA kot mladoletni, vendar bo njegova vlada z izgoni lahko začela 5. marca. Kongres bo do takrat skušal potrditi predlog, ki bo zaščito podaljšal, kar se v četrtek še ni zgodilo.

Dva ameriška zvezna sodnika sta sicer blokirala Trumpovo odločitev od odvzemu zaščite tako imenovanim sanjačem, vendar naj bi vrhovno sodišče danes odločalo, ali bo obravnavalo Trumpovo pritožbo na sodni odločitvi.