c S

Odhaja glavni tožilec posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu

16.02.2018 07:59 Haag, 15. februarja (STA) - Glavni tožilec posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu, Američan David Schwendiman je danes nepričakovano napovedal svoj odhod. Kot je sporočil, bo z omenjenega položaja odšel 31. marca. V sporočilu za javnost je poudaril, da ne gre niti za odstop niti za odstavitev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi bil vzrok za Schwendimanov odhod dejstvo, da se je iztekel njegov na tri leta omejen mandat uradnika ameriškega zunanjega ministrstva. Sporočil je tudi, da je "užaloščen", ker ni uspel končati svoje naloge, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Evropski uniji, ki je ustanovila sodišče, naj bi že iskali Schwendimanovega naslednika. Do imenovanja slednjega naj bi sodišče vodil Schwendimanov namestnik Kwai Hong Ip.

Schwendiman je bil za glavnega tožilca posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu imenovan julija 2015. Decembra 2016 je bila za predsednico sodišča imenovana Bolgarka Ekaterina Trendavilova. Sodišče doslej še ni izdalo nobene sodbe, pričakujejo pa, da naj bi se to zgodilo še letos.

Na Kosovu so se decembra lani pojavile zahteve za ukinitev sodišča, a se je moralo politično vodstvo Kosova nato ukloniti velikemu mednarodnemu pritisku. Številni kosovski politiki so bili namreč v času vojne na Kosovu ob koncu 90. let minulega stoletja pripadniki Osvobodilne vojske Kosova, med njimi sedanji predsednik Hashim Thaci in premier Ramush Haradinaj.

Sodišče s sedežem v Haagu je sicer del kosovskega pravosodnega sistema. Njegova naloga sta preiskava in pregon zločinov, ki naj bi jih storili pripadniki OVK na Kosovu v spopadu z enotami takratne Zvezne republike Jugoslavije med letoma 1998 in 2000.