c S

Pri Zdravnikih brez meja lani 24 primerov spolnega nadlegovanja

15.02.2018 14:44 Pariz/Ženeva, 15. februarja (STA) - Po britanski dobrodelni organizaciji Oxfam poročajo o spolnih napadih tudi iz mednarodne organizacije Zdravniki brez meja. Lani so namreč zabeležili 24 primerov spolnih zlorab ali nadlegovanja. Zaradi prijavljenih kršitev pa so odpustili 19 oseb, so danes sporočili iz organizacije.

V Zdravnikih brez meja so sicer izrazili zaskrbljenost, da uslužbenci morda niso prijavili vseh spolnih napadov in da se jih je zgodilo še več, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V organizaciji so sicer še zapisali, da so že več let izobraževali svoje delavce ravno na področju izogibanja zlorab. Vpeljali so tudi poseben sistem, preko katerega so lahko žrtve hitreje poiskale pomoč. So pa priznali, da bodo morali sistem izboljšati.

Vsega skupaj so lani pri Zdravnikih brez meja sodelavci javili 146 primerov napačnega obnašanja, med drugim diskriminacije in zlorabe položaja.

Britanski Oxfam sicer trenutno pretresa afera, da naj bi nekateri njeni sodelavci na Haitiju in v Čadu prirejali orgije s prostitutkami. Poleg tega so se pojavili očitki o posilstvih s strani nekaterih sodelavcev Oxfama v Južnem Sudanu ter o spolnih napadih na mladoletne prostovoljce v Oxfamovih trgovinah v Veliki Britaniji.