c S

Predlogu novele zakona o javnih financah se obeta podpora

15.02.2018 10:48 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Predlogu novele zakona o javnih financah, s katero vlada v nacionalno zakonodajo prenaša evropsko direktivo o zahtevah v zvezi s proračunskimi okviri držav članic, se obeta podpora. Poslanci koalicije so na današnji seji DZ napovedali podporo predlaganim spremembam, več pa je bilo pozivov, da bi bil pravzaprav potreben nov zakon o javnih financah.

Cilj predlagane novele je določiti prve korake za večletno proračunsko načrtovanje v okvirih srednjeročne fiskalne strategije vlade. V ta namen predlog novele zakona o javnih financah uvaja državni program razvojnih politik in srednjeročno fiskalno strategijo. Štiriletni program razvojnih politik bo vlada sprejemala vsako leto do konca novembra, vseboval pa bo prednostne naloge vlade, ki izhajajo iz strategije razvoja Slovenije.

Podporo predlogu novele zakona so napovedali v stranki DeSUS. "Ko gre za nadzor nad porabo proračunskih sredstev, bi morala veljati stroga pravila, saj obstaja dovolj prostora za napredek, zato bi bilo dobro premisliti tudi o sprejetju popolnoma novega zakona o javnih financah," je dejala poslanka Marija Antonija Kovačič (DeSUS).

Predlogu je bila naklonjena tudi Vojka Šergan (SMC), ki je dejala, da so pri tem upoštevali tudi pripombe fiskalnega sveta, s katerimi bodo povečali transparentnost postopka priprave proračuna. "Slovenija dosega visoko raven transparentnosti proračunskega postopka," je spomnila na napredek Slovenije na tem področju. Kljub temu pa obstajajo priložnosti za izboljšave, ki jih naslavljajo tudi danes.

Prav tako predlog podpirajo v SD. Njihova poslanka Bojana Muršič je ocenila, da je oblikovanje proračunov zahteven proces za vlado, zato bi se s predlaganimi spremembami povečalo obvladovanje javnih financ.

Predloga ne bodo podprli v NSi, je napovedal Jožef Horvat, nasprotujejo mu tudi druge opozicijske stranke. Da s prenosom omenjene direktive zamujamo že več kot štiri leta, je opozoril Andrej Šircelj (SDS). "Ker je Slovenija ni prenesla v svoj pravni red, nas toži Evropska komisija," je spomnil. Vlada po njegovih besedah v zadnjem trenutku išče izhod v sili, čeprav bi morala že zdavnaj prenoviti celoten zakon o javnih financah.

Morda zaradi fiskalnega pravila k nam ne bo trojke, ampak trojka vlade, fiskalnega sveta in Urada RS za makroekonomske analize in razvoj za nas ni nič boljša, je ocenil Miha Kordiš (Levica).