c S

V Kuvajtu države obljubile več milijard dolarjev za obnovo Iraka

15.02.2018 07:26 Kuvajt, 14. februarja (STA) - Države, mednarodni skladi in mednarodne organizacije so danes na mednarodni konferenci o obnovi Iraka obljubili, da bodo za obnovo namenili 30 milijard ameriških dolarjev. Irak sicer potrebuje 88 milijard, pri čemer pa je iraški zunanji minister Ibrahim al Džafari danes sporočil, da niso razočarani nad obljubljeno vsoto, so pa pričakovali več.

Turčija je na konferenci, ki je od ponedeljka potekala v Kuvajtu, med drugim sporočila, da bo v obliki posojil za projekte in vlaganje turških podjetij v obnovo Iraka namenila približno pet milijarde dolarjev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Savska Arabija je napovedala, da bo za obnovo Iraka prispevala 1,5 milijarde ameriških dolarjev, Katar pa milijardo dolarjev.

Kuvajt, gostitelj mednarodne konference, je napovedal dve milijardi dolarjev. "Iraška stabilnost je nedeljiv del varnosti in stabilnosti Kuvajta in regije," je ob tem izjavil kuvajtski šejk Sabah.

Evropska unija je sporočila, da bo za humanitarno pomoč in stabilizacijo Iraka namenila 400 milijonov dolarjev.

Pomoč v skupni višini 30 milijard dolarjev (20,3 milijarde evrov) je tako napovedalo 76 držav, številni mednarodni skladi in mednarodne organizacije.

Po oceni iraških in mednarodnih strokovnjakov naj bi Irak po koncu vojne proti skrajni skupini Islamska država (IS) potreboval za obnovo predvsem množično uničene infrastrukture 88 milijard dolarjev. Na ministrstvu za načrtovanje so v ponedeljek pojasnili, da 22 milijard potrebujejo takoj, preostanek sredstev pa v srednjeročnem obdobju.

Iraški zunanji minister je ob tem dejal, da so upali na več. "Nismo razočarani, je pa vsota nižja od pričakovane," je povedal.

Iraški premier Hajder al Abadi je danes na konferenci v Kuvajtu skušal pomiriti strahove, da bi se sredstva izgubila zaradi korupcije, ki je precej razširjena v Iraku. "Ne bomo se nehali boriti proti korupciji, (...) ki je eden od vzrokov za terorizem," je poudaril.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je pozval k okrepljenim prizadevanjem za obnovo Iraka. Boj proti IS je povzročil veliko opustošenje, celotna mesta so neprimerna za bivanje. Iračani želijo zgraditi novo državo in potrebujejo pomoč, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal generalni sekretar ZN.

Na tridnevni konferenci v Kuvajtu so sodelovali predstavniki držav, posojilodajalk, podjetja in nevladne organizacije.