c S

Jazbec iz Banke Slovenije odhaja v Enotni odbor za reševanje bank

14.02.2018 16:42 Ljubljana, 14. februarja (STA) - Evropska komisija je guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca danes imenovala za člana odbora in direktorja za načrtovanje in odločanje o reševanju v Enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije. Jazbec tja odhaja po potrditvi na pristojnih organih, zato bo potreben nov postopek za imenovanje guvernerja.

Evropska komisija bo današnjo odločitev posredovala v potrditev Evropskemu parlamentu, imenovanje pa mora nato potrditi še Svet EU. Mandat trajanja te funkcije je pet let, brez možnosti podaljšanja, so danes sporočili iz komisije. Trenutno to funkcijo zaseda Antonio Carrascosa. Ta je prav danes nastopil na konferenci o dokončanju bančne unije v Ljubljani, ki jo je soorganizirala Banka Slovenije.

Enotni odbor za reševanje je organ evropske bančne unije in predstavlja enega pod gradnikov njenega drugega stebra - enotnega mehanizma za reševanje bank, katerega cilj je urejeno reševanje bank v težavah s kar najmanjšimi posledicami za davkoplačevalce in gospodarstvo.

Enotni odbor za reševanje se ukvarja s 142 velikimi bankami in čezmejnimi skupinami, pripravlja zanje načrte za reševanje in deluje proaktivno za oblikovanje čim bolj učinkovitih rešitev za primere, ko bi se banke znašle v resnih težavah. Na koncu sprejme izvršilna veja odbora sprejme tudi odločitev o načinu reševanja bank brez uporabe davkoplačevalskih sredstev in na način, da se kritične funkcije banke ohranijo.

Nacionalni organi za reševanje so medtem v okviru mehanizma odgovorni za manjše bančne akterje. V Sloveniji je ta organ Banka Slovenije, ki je zadolžena za NLB, Novo KBM in Abanko.

Jazbec je funkcijo guvernerja Banke Slovenije prevzel sredi julija 2013, v DZ pa ga je spomladi tistega leta podprlo 77 poslancev.

Kandidata za guvernerja sicer po posvetovanjih s poslanskimi skupinami predlaga predsednik republike, v DZ pa je za njegovo imenovanje potrebna absolutna večina, torej 45 glasov.

O odhodu Jazbeca na evropsko funkcijo se je v medijih v zadnjih tednih že ugibalo, a uradne potrditve do danes ni bilo.