c S

Državni zbor sprejel novelo zakona o posebnih pravicah narodnih skupnosti

13.02.2018 15:25 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Državni zbor je danes sprejel novelo zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti v vzgoji in izobraževanju. Po navedbah vlade novela jasneje določa obvezo znanja obeh jezikov za poučevanje v dvojezični šoli ter zavezo države, da bo financirala programe na visokošolski ravni in podpirala izobraževanje učiteljev.

Za novelo je glasovalo 50 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

Med obravnavo novele je največ polemik izzval člen, ki se nanaša na znanje slovenskega in madžarskega jezika kot učnega jezika. Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Andreja Barle Lakota je v DZ pojasnila, da na Obali v šolah poteka pouk v italijanskem jeziku, v Prekmurju na narodnostno mešanem območju pa so šole dvojezične.

Prav ta model prepletanja obeh jezikov - slovenskega in madžarskega - je po mnenju državne sekretarke zahteven, zato so na ministrstvu s pripravo novele zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti v vzgoji in izobraževanju želeli zagotoviti več strokovnega kadra z znanjem jezika. Kot je izpostavila, je znanje poučevalnega jezika učiteljev zelo pomembno.

Vladna novela obstoječim področjem vzgoje in izobraževanja, na katerih imajo pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti posebne pravice, dodaja višješolsko strokovno izobraževanje ter področje vzgoje in izobraževanja otrok, mladoletnikov in mlajših polnoletnih oseb s posebnimi potrebami.

Prav tako novela določa, da morajo biti na dvojezičnem območju učni načrti, katalogi znanj in izpitni katalogi objavljeni dvojezično ter da se za učence in dijake dvojezičnih šol zagotovijo dvojezične naloge za vsa tekmovanja iz znanja. Poleg tega se omogoča pravica, da lahko starši otroka vpišejo v šolo z italijanskim učnim jezikom oziroma dvojezično šolo, tudi če živijo zunaj narodnostno mešanega območja.

Poslanca narodnosti Laszlo Göncz in Roberto Battelli sta novelo podprla in izpostavila njeno dodano vrednost. Oba sta pohvalila ministrstvo, ki je po njunem mnenju pristopilo k pripravi novele na strokoven in transparenten način. Göncz je opozoril, da so nekatere neargumentirane kritike novele povzročile nepotrebna trenja med madžarsko narodno skupnostjo in večinskim prebivalstvom.

Najbolj kritični do novele so v poslanski skupini NSi. Po oceni Jožefa Horvata so rešitve slabo pripravljene in ne temeljijo na strokovnih argumentih, ampak so politično motivirane. Dodal je, da nekatere nedomišljene spremembe celo škodijo dvojezičnemu šolstvu na narodnostno mešanih območjih.

Je pa novela naletela na podporo v koaliciji ter tudi v SDS in Levici. Jan Škoberne (SD) je novelo označil za prispevek k sožitju in kulturni raznolikosti ob meji. Matej T. Vatovec (Levica) pa je dejal, da velja podpreti vsako zakonsko rešitev, ki gre v prid dvojezičnosti. Dodal je, da se pri presoji novele velja otresti nacionalizma.