c S

Brglez in Hartley o priznanju Palestine in arbitraži

13.02.2018 13:47 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Predsednik DZ Milan Brglez se je danes v DZ sestal z ameriškim veleposlanikom v Sloveniji Brentom Hartleyjem. Med temami pogovora sta bila vprašanje priznanja Palestine - po Brglezovih besedah se državi ne strinjata povsem glede taktike - in arbitraža. Glede slednje ameriško stališče po Hartleyjevih besedah ostaja nespremenjeno.

Hartley je po srečanju poudaril, da ameriško stališče glede arbitražne odločbe ostaja nespremenjeno. "ZDA so v sporu nevtralne in se ne postavljajo na nobeno stran, spodbujajo pa državi, da poiščeta rešitev spora," je dejal.

Dodal je, da so bili pogovori, ki jih je imel o tem prejšnji teden v Washingtonu državni sekretar na MZZ Andrej Logar, zelo koristni.

Poudaril je še, da je Washington zavezan dobrim odnosom z obema zaveznicama v Natu, rešitev spora pa bo po njegovih besedah dobra ne samo za dvostranske odnose med Slovenijo in Hrvaško, temveč bo primer za reševanje odprtih vprašanj na Zahodnem Balkanu.

Predsednik DZ Brglez je k temu dodal, da bi si Slovenija želela jasnejše ameriške podpore stališču, da je vladavina prava tista osnova, na kateri se rešujejo spori v mednarodni skupnosti.

Brglez in Hartley sta govorila tudi o načrtovanem slovenskem priznanju Palestine. Sogovornika sta se strinjala, da je strateški cilj isti, to je mirna rešitev spora na Bližnjem vzhodu, se pa, kot je po pogovoru dejal Brglez, najverjetneje taktično ne strinjata povsem glede samega priznanja in tega, kako ustrezno bi priznanje bilo, da do tega cilja pridemo.

Ameriški veleposlanik je povedal, da se je želel na srečanju z Brglezom prepričati, da je ameriško stališče v času, ko se slovenska vlada loteva priznanja, jasno. Dodal je, da v ZDA obstaja zaskrbljenost spričo možnosti priznanja Palestine s strani posameznih držav.

Predsednik DZ pa je povedal, da je slovensko stališče jasno že dalj časa. Za Slovenijo namreč ni vprašanje priznanje ali ne, temveč kdaj, so pa znotraj tega vedno možni "taktični premisleki, odvisno tudi od kompozicije vladajoče garniture".

Brglez in Hartley sta govorila tudi o razmerah na Balkanu, pri čemer je ameriški veleposlanik zatrdil, da administracija predsednika Donalda Trumpa nadaljuje dosedanje delo v regiji, kjer so ZDA navzoče že več desetletij.