c S

Socialna zbornica poziva vlado k potrditvi zakona o vključevanju invalidov

13.02.2018 11:55 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Socialna zbornica Slovenije poziva vlado k čim prejšnji potrditvi predloga zakona o socialnem vključevanju invalidov, da bo ta lahko v DZ sprejet še v tem mandatu. Če vlada ne bo vključila predloga na dnevni red četrtkove seje, bodo še pred sejo pripravili protest, so povedali na današnji novinarski konferenci.

"Vlada mora na svoji seji ta teden pripraviti predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov za obravnavo v DZ," je dejala predsednica zbornice Valerija Bužan. Spomnila je, da bi ga morala obravnavati že prejšnji teden, a ga je umaknila z dnevnega reda.

Z novim zakonom bi po njenem pojasnilu nadomestili zastareli zakon o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb iz leta 1983, ki je tem osebam zagotovil minimalno socialno varnost. A od začetka 80. let minulega stoletja se je veliko spremenilo, je opozorila. Invalidi so danes po njenih besedah bolj aktivni v družbi in nekateri se lahko tudi zaposlijo.

Če ne bodo dobili zagotovila, da je predlog uvrščen na dnevni red četrtkove seje vlade, bodo še pred sejo vlade svoje nasprotovanje izrazili na protestu, je napovedala. Slovenija se je po njenih besedah namreč zavezala, da bo izvedla proces deinstitucionalizacije, a "se je spotaknila že na prvem koraku".

Predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov je naravnan razvojno, je poudarila direktorica Zveze Sožitje Mateja De Reya. Predlog po njenem pojasnilu širi krog upravičencev do pravic na osebe z avtističnimi motnjami, osebe z zmerno do hudo možgansko poškodbo ali okvaro ter na gluhoslepe. Po zakonu iz leta 1983 so do pravic namreč upravičene le osebe z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju in najtežje gibalno ovirani.

V zvezi jih skrbi, ker naj bi obravnavi predloga na vladi nasprotovalo ministrstvo za zdravje. To želi invalidnost znova obravnavati kot zdravstveni problem, kar je v nasprotju s konvencijo Združenih narodov o varstvu invalidov in je za zvezo nesprejemljivo, je dodala predsednica zveze Katja Vadnal.

Tudi v Skupnosti organizacij za usposabljanje oseb s posebnimi potrebami Slovenije se ne strinjajo s tem, da je vlada minuli teden umaknila z dnevnega reda predlog zakona, ki ga je strokovna javnost podprla. Za skupnost je zelo pomembno, da se krog upravičencev do pravic razširi, je opozoril namestnik predsednice skupnosti Karl Destovnik.

Predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, med drugim predvideva, da bodo imeli invalidi s statusom po tem zakonu pravico do nadomestila za invalidnost v višini seštevka denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Predlog omogoča prehod v zaposlitev, po prenehanju zaposlitve pa ponovno izplačilo nadomestila za invalidnost.