c S

Nekdanja policista v Baltimoru spoznana za kriva resnih zločinov

13.02.2018 08:20 Baltimore, 13. februarja (STA) - Baltimorska porota je v ponedeljek nekdanja policijska detektiva, 47-letnega Daniela Hersla in 30-letnega Marcusa Taylorja, spoznala za kriva ropov, kriminalnega združevanja in drugih zločinov, ki sta jih zagrešila kot člana elitne enote za boj proti orožju in mamilom. Obsodba jima lahko prinese dosmrtno ječo.

Obtoženih je bilo še šest njunih sodelavcev, ki so pod težo dokazov v zameno za nižjo kazen sodelovali s preiskovalci in na procesu pričali proti obtoženima. Pričali so tudi kriminalci, ki so jim policisti več let kradli.

Preiskava proti elitni enoti, ki je zaslužna za več tisoč aretacij, se je začela leta 2015, kmalu po hudih nemirih v mestu. Ti so vzplamteli zaradi incidenta, v katerem so policisti med divjo vožnjo v policijskem avtomobilu ubili prijetega osumljenca Freddiea Grayja.

Preiskava, ki se je končala avgusta 2016, je močno pretresla policijo, razkrili so resne zločine policistov. Ti so si prisvajali zaplenjeni denar in mamila, članom kriminalnega podzemlja so kradli dragocenosti, varovali so trgovanje z mamili v striptiz klubih. Poleg tega so prijavljali nadure, ko so bili na počitnicah ali v gostinskih lokalih.

Zaradi afere je moral namestnik policijskega komisarja baltimorske policije predčasno v pokoj, vodja službe za notranje preiskave je bil premeščen, vršilec dolžnosti policijskega komisarja Darryl DeSousa pa je izjavil, da si bodo morali močno prizadevati za povrnitev zaupanja.

Obsodbe so najbolj veseli kriminalci in to ne le tisti, ki so jih nadlegovali in ropali, ampak vsi, ki so jih pokvarjeni policisti prijeli. Njihovi odvetniki so namreč že začeli izpodbijati veljavnost aretacij.