c S

Zdravniška zbornica od vlade zahteva razveljavitev enega od sklepov k splošnemu dogovoru

12.02.2018 17:09 Ljubljana, 12. februarja (STA) - Zdravniška zbornica Slovenije vlado poziva k razveljavitvi enega od sklepov k splošnem dogovoru za letošnje leto, po katerem bodo, kot so zapisali, družinski zdravniki v prihodnje morali sami kriti stroške domnevno neupravičenih napotitev bolnikov na specialistične preglede. Sklep je nezakonit in škodljiv za bolnike, so opozorili v zbornici.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, je vlada na dopisni seji konec januarja sprejela sklepe o spornih vprašanjih v zvezi s splošnim dogovorom za pogodbeno leto 2018.

Za zbornico pa je sporen tisti, ki govori o tem, da se v primeru, če je pristojni razširjeni strokovni kolegij (RSK) za določeno specialnost potrdil kriterije in merila za določanje ustrezne stopnje nujnosti za določene preglede oz. indikacije za napotitev na pregled, zdravnik pa ob izvedbi pregleda ugotovi, da izdajatelj napotne listine teh kriterijev ni upošteval, strošek pregleda zaračuna izvajalcu, ki je napotno listino izdal.

V zdravniški zbornici so opozorili, da je sklep nezakonit, saj ga je vlada dodala mimo vsakega dogovarjanja v predhodnih stopnjah sprejemanja splošnega dogovora. To pa je po njihovih navedbah v nasprotju z zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (2. odstavek 63. člena zakona). Zato od vlade zahtevajo, da sklep razveljavi. Kot so zapisali, pa z zahtevo soglaša tudi predsednik RSK za splošno/družinsko medicino Aleksander Stepanović.

Ob tem pa so vlado opozorili, da je sklep škodljiv za bolnike. "Zdravnik bo v strahu pred kaznijo, ki lahko sledi domnevno napačnemu napotovanju, verjetno res manjkrat napisal napotnice, pri tem pa lahko spregleda kakšen pomemben znak bolezni, ki bo za bolnika lahko tudi usoden," je izpostavila predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik.

Dejala je še, da je nemogoče pripraviti tako enoznačna merila, da bi jih lahko zdravniki na sekundarni ravni brez dvoma upoštevali kot podlago za presojo, ali naj napotnico označijo kot nepotrebno in bi v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije družinskemu zdravniku izstavili račun za opravljeno specialistično storitev.