c S

Irak za obnovo po boju proti IS potrebuje skoraj 90 milijard dolarjev

12.02.2018 11:01 Kuvajt, 12. februarja (STA) - Irak za obnovo države po treh letih vojne proti skrajni sunitski skupini Islamska država (IS) potrebuje 88,2 milijarde ameriških dolarjev, je ob začetku mednarodne konference o obnovi Iraka v Kuvajtu dejal iraški minister za načrtovanje Salman al Džumaili.

Ocena o potrebi po 88,2 milijarde dolarjev temelji na študiji iraških in mednarodnih strokovnjakov, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal minister. Na ministrstvu so ob tem pojasnili, da 22 milijard potrebujejo takoj, preostanek sredstev pa v srednjeročnem obdobju.

"Začeli smo nekatere programe prenove na območjih, prizadetih v vojni," so povedali. "Vendar pa smo zaključili manj kot odstotek tistega, kar Irak potrebuje," je povedal vodja sklada za obnovo območij, prizadetih v boju proti IS, Mustafa al Hiti. "Poškodovanih je več kot 138.000 hiš, od tega jih je več kot pol popolnoma uničenih," je še pojasnil. Dodal je, da je več kot 2,5 milijona Iračanov še vedno razseljenih.

Na tridnevni konferenci v Kuvajtu pričakujejo več sto predstavnikov držav, zasebnega sektorja in nevladnih organizacij. Danes bodo zbrane nagovorili slednji, ki bodo spregovorili predvsem o humanitarnih razmerah v Iraku. Drugi dan bo namenjen predstavnikom zasebnega sektorja, v sredo pa naj bi predstavniki držav sporočili, koliko bodo prispevali za obnovo Iraka.

To državo sicer različni konflikti pretresajo že od 80. let prejšnjega stoletja, pred dvema mesecema pa so razglasili konec vojne proti IS, ki si je od leta 2014 podredila približno tretjino Iraka.