c S

Evropski poslanci za zmanjšanje števila parlamentarcev po brexitu in proti nadnacionalnim listam

07.02.2018 16:50 Strasbourg, 07. februarja (STA) - Evropski parlament je danes v Strasbourgu podprl zmanjšanje števila evropskih poslancev po izstopu Velike Britanije iz Evropske unije s 751 na 705. So pa poslanci zavrnili možnost nadnacionalnih list na evropskih volitvah prihodnje leto.

Po odhodu Britancev, predvidoma marca prihodnje leto, se bo v Evropskem parlamentu izpraznilo 73 poslanskih sedežev. Glede na danes potrjeno odločitev naj bi parlament v letih 2019-2024 imel 46 poslanskih sedežev manj kot sedaj. Del ali vse te sedeže bi lahko prihranili za morebitne kasnejše širitve unije.

Preostalih 27 sedežev, ki jih ne bodo več zasedali britanski parlamentarci, naj bi razdelili med 14 držav članic, ki so po ocenah zdaj preslabo zastopane glede na svojo velikost.

Francija in Španija naj bi imeli po pet sedežev več, Nizozemska in Italija po tri več, Irska dva več, Romunija, Poljska, Švedska, Avstrija, Danska, Slovaška, Finska, Estonija in Hrvaška pa po enega poslanca več. Slovenija ostaja pri osmih sedežih.

Poslanci poudarjajo, da bo nova razdelitev veljala le, če bo Združeno kraljestvo dejansko izstopilo iz unije. V nasprotnem primeru bo do nadaljnjega v veljavi ostala sedanja ureditev.

Postopek odločanja o sestavi parlamenta z današnjim glasovanjem ni končan. O tem bodo s soglasjem odločali voditelji članic unije, zatem pa je potrebna še formalna odločitev Evropskega parlamenta.

Poslanci so danes tudi zavrnili možnost nadnacionalnih list na volitvah prihodnje leto. Kot je pokazala že dopoldanska razprava, nadnacionalnim listam nasprotujejo v več političnih skupinah, med njimi v največji, desnosredinski Evropski ljudski stranki.

Kot je v razpravi v imenu EPP poudaril poslanec György Schöpflin (EPP), nadnacionalne liste temeljijo na predpostavki, da imamo evropski demos, a ga nimamo. "Če bomo imeli nadnacionalne liste, bomo v parlamentu dobili 27 predstavnikov, ki bodo oddaljeni od ljudi," je še dejal.

Nasprotniki nadnacionalnih list med svojimi argumenti omenjajo tudi, da bi nadnacionalne liste favorizirale večje države, manjše pa bi bile v neenakopravnem položaju, poleg tega bi bile takšne liste odtujene od ljudi.

Socialisti in demokrati (S&D), liberalci (Alde) in Zeleni po drugi strani nadnacionalne liste podpirajo. V dopoldanski razpravi so med drugim izpostavljali, da je treba ustvariti evropski demos ter da za evropsko razpravo potrebujemo prave evropske kandidate, ki bodo to razpravo vodili.