c S

Evropski parlament za vodilne kandidate na prihodnjih evropskih volitvah

07.02.2018 14:47 Strasbourg, 07. februarja (STA) - Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu z veliko večino glasoval za ohranitev sistema vodilnih kandidatov na prihodnjih evropskih volitvah leta 2019.

Postopek vodilnih kandidatov oziroma spitzenkandidatov, v katerem vsaka evropska politična stranka pred volitvami v Evropski parlament izbere kandidata za položaj predsednika Evropske komisije, so prvič uporabili na prejšnjih evropskih volitvah leta 2014. Takrat je bil za predsednika komisije imenovan Jean-Claude Juncker.

Po mnenju parlamenta se je postopek z vodilnimi kandidati leta 2014 izkazal za uspešnega, saj je povezal izbiro predsednika komisije in izid evropskih volitev.

V poročilu, o katerem so odločali danes, so poslanci zapisali, da so pripravljeni zavrniti vsakega kandidata v postopku imenovanja predsednika komisije, ki ni vodilni kandidat.

Potrdili so tudi predlagane spremembe okvirnega sporazuma o odnosih med Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo.

Po novem bodo lahko evropski komisarji kandidirali na volitvah v Evropski parlament oziroma bodo imenovani za vodilne kandidate, ne da bi jim bilo treba odstopiti. Evropski komisarji, ki bodo kandidirali na volitvah, pa ne bodo smeli uporabljati človeških ali materialnih virov komisije za dejavnosti, povezane z volilno kampanjo.