c S

Odbor DZ pred odločitvijo glede pogajanj z Madžari o drugem tiru prekinil sejo

07.02.2018 08:16 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Odbor DZ za zunanjo politiko je po dobrih štirih urah razprave za zaprtimi vrati prekinil sejo, na kateri člani odbora razpravljajo o vladni pobudi za sklenitev sporazuma z Madžarsko glede sodelovanja pri projektu drugi tir. Predsednik odbora Jožef Horvat je ob prekinitvi dejal, da bo nadaljevanje seje, ki bo ob 19. uri, obstruiral.

Člani odbora na današnji seji razpravljajo o vladni pobudi za sklenitev sporazuma z Madžarsko glede sodelovanja pri drugem tiru med Divačo in Koprom. Seja poteka za zaprtimi vrati, saj je pobuda označena s stopnjo tajnosti zaupno.

Na vladi tajnost dokumenta utemeljujejo s pojasnilom, da morata imeti delegaciji možnost, da pogovore opravita v miru in brez zunanjih pritiskov. V Levici nasprotno menijo, da bi morale biti podrobnosti investicije v javno infrastrukturo javne.

V poslanski skupini Levica so sicer zahtevali umik te točke z dnevnega reda, a je predlog podprl le poslanec omenjene poslanske skupine Matej T. Vatovec. Levica bo glasovala proti vladni pobudi, prav tako pa so do nje zadržani člani odbora koalicijskih strank. V DeSUS se bodo glasovanja vzdržali, prav tako je podpora pobudi vprašljiva v vrstah SD.

Odbor bo sejo nadaljeval ob 19. uri, a ne več pod predsednikovanjem Jožefa Horvata (NSi). Ta je ob prekinitvi dejal, da bo nadaljevanje seje obstruiral, razlogov za odločitev pa ni navedel.