c S

Na meji med ZDA in Mehiko lani manj migrantov, a več mrtvih

07.02.2018 08:36 Ženeva, 06. februarja (STA) - Oblasti ZDA in Mehike so na obeh straneh meje lani zabeležile smrt 412 migrantov, medtem ko so jih v letu 2016 389. Mejne patrulje ZDA so sicer v tem obdobju na meji obravnavale 341.084 nedovoljenih prestopov meje, kar je 44 odstotkov manj kot leta 2016, ko so jih zabeležili 611.689, je danes sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM).

Ameriške in mehiške oblasti so letos v okolici meje doslej zabeležile smrt 18 migrantov, poročilo IOM povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Povečanje števila žrtev v preteklem letu je še posebej zaskrbljujoče, saj podatki kažejo, da je v ZDA vstopilo veliko manj migrantov kot leto prej," je povedal vodja IOM Frank Laczko.

Migranti se za nevarno pot iz Srednje Amerike in Mehike v ZDA odločijo zaradi želje po boljšem življenju. Upad njihovega števila pa mnogi pripisujejo ostri in protiimigrantski retoriki predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Migranti so na tej kopenski poti pogosto žrtve roparjev, kriminalnih tolp in tihotapcev ljudi. Ti jih nemalokrat le oropajo vsega imetja in zapustijo v groznih razmerah. Statistike sicer kažejo, da je nasilne smrti umrla le petina migrantov.

Veliko večjo vlogo pa je lani pri njihovi smrti imela narava. Zaradi obilnega deževja je v začetku leta med drugim močno narasla reka Rio Grande, ki jo morajo migranti prečkati na svoji poti. Podatki kažejo, da je lani utonilo skupno 91 migrantov. Zaradi izpostavljenosti visokim poletnim temperaturam, ki dosežejo tudi 40 stopinj Celzija, in dehidracije je medtem umrlo 46 migrantov, še 18 pa jih je umrlo zaradi podhladitve.