c S

Skopje po protestih v Atenah: Glavno je, da sta vladi odločeni najti rešitev

05.02.2018 14:26 Skopje, 05. februarja (STA) - Podpredsednik makedonske vlade Bujar Osmani je po nedeljskih množičnih protestih v Atenah proti kompromisni rešitvi glede imena Makedonije kot pomembno izpostavil to, da imata Makedonija in Grčija vladi, "ki sta odločeni najti rešitev".

Nedeljskih protestov ne gre podcenjevati, kot tudi ne tistih, ki zahtevajo odstope in nasprotujejo kompromisni rešitvi, je dejal. Ne glede na to, s kakšnimi izzivi se vladi v Skopju in Atenah soočata, morata ostati "mirni in vztrajni pri iskanju rešitve," je dejal Osmani ob sestanku z veleposlaniki držav Zahodnega Balkana v Skopju, ki ga je pripravil pred torkovo objavo strategije EU o širitvi držav regije.

Podpredsednik makedonske vlade za evropske zadeve meni, da je sedaj čas za uresničitev odločitev ter da je treba reševanje spora glede imena nadaljevati po načrtovani agendi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kot je izpostavil, je vprašanje novega imena Makedonije del javne politične razprave, ki poteka na različne načine in v demokratičnih okvirih, mirno in nenasilno, o njem pa ne gre odločati na ulici.

Demonstracij v Atenah, ki so jih organizirale in financirale predvsem skupine grške diaspore in združenj vojaških upokojencev, se je po navedbah organizatorjev na osrednjem trgu Sintagma udeležilo 1,5 milijona ljudi, po ocenah policije pa 140.000. Prišli so iz vse Grčije, tudi z organiziranimi prevozi z več tisoč avtobusi.

Protestniki nasprotujejo, da bi rešitev vsebovala ime grške pokrajine Makedonije, saj to povezujejo z ozemeljskimi težnjami Skopja. Glavni govorec, grški skladatelj Mikis Theodorakis je zahteval referendum o kakršnikoli rešitvi.

Grški premier Aleksis Cipras je v odzivu menil, da je veliko nižja udeležba na shodu od tiste, ki so jo pričakovali organizatorji, pokazala, da je velikanska večina Grkov ocenila, da velikih zunanjepolitičnih vprašanj ne gre urejati s fanatizmom in nestrpnostjo.

Pogajanja o imenu Makedonije pod pokroviteljstvom ZN so v zadnjem času dobila nov zagon, potem ko je novi makedonski premier Zoran Zaev sporočil, da je rešitev spora prioriteta njegove vlade. Pred časom so ZN stranema predlagali pet alternativnih imen, ki vsa vključujejo tudi Makedonijo. Tudi grška vlada je naklonjena "sestavljenemu imenu", ki bi vključeval ime Makedonija.