c S

Britanska vlada izključuje možnost carinske unije z EU po brexitu

05.02.2018 14:03 London, 05. februarja (STA) - Britanska vlada izključuje vsakršno obliko sodelovanja države v carinski uniji z EU po odhodu iz unije, poročajo britanski mediji, ki se sklicujejo na vir na Downing Streetu. Glede vladnih usmeritev na tem področju je doslej vladala precejšnja zmeda, razjasnila pa se je pred nadaljevanjem pogajanj o brexitu, ki bodo potekala ta teden.

"Ni naša politika, da bi bili v carinski uniji. Ni naša politika, da bi bili v katerikoli carinski uniji," je dejal vir na Downing Streetu. Pred tem so se dolgo pojavljala ugibanja glede vladne politike pri tem vprašanju in celo špekulacije, da naj bi si London prizadeval za delno članstvo v carinski uniji.

S slednjim bi se denimo izognili uvedbi mejnega nadzora med britansko Severno Irsko in Irsko, kar velja za enega najbolj žgočih problemov, ki jih s sabo prinaša brexit, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V zadnjih dneh so prišla na dan razhajanja med vladnimi ministri. Zavrnitev možnosti sodelovanja v carinski uniji bo po pisanju časnika Guardian vznejevoljila zagovornike obstanka v uniji, ki so upali, da bo London z Brusljem sklenil dogovor, ki bo omogočil tesne odnose.

Bo pa pomiril zaskrbljenost zagovornikov brexita, ki so grozili celo z uporom proti vodstvu vladajočih konservativcev, če bi premierka Theresa May naredila korak bližje k dogovoru z EU, ki bi omejil trgovinske dogovore, ki bi jih lahko Velika Britanija sklepala z državami izven EU, še piše časnik.

Kot je sicer zatrdil vir na Downing Streetu, je članstvo v carinski uniji nekaj povsem drugega kot poseben carinski dogovor, ki bi državi omogočal sklepanje dogovorov z državami izven EU. Dejal je še, da se politika glede tega vprašanja ni spremenila, češ da so smernice začrtali že avgusta lani.

Prav ta teden se bodo nadaljevala pogajanja o brexitu. Glavni pogajalec EU Michel Barnier se bo danes v Londonu sestal z britansko premierko Thereso May in vodjo britanskih pogajalcev Davidom Davisom. To bo uvod v nov krog pogajanj na strokovni ravni, ki bodo potekala v Bruslju od torka do petka. Teme bodo tako ločitvena vprašanja kot prehodno obdobje in prihodnji odnosi.