c S

V Belgiji začetek sojenja glavnemu osumljencu za napade v Parizu

05.02.2018 08:38 Bruselj, 05. februarja (STA) - V Belgiji bodo danes začeli soditi glavnemu osumljencu za teroristične napade v Parizu novembra 2015 Salahu Abdeslamu. Sodili mu bodo zaradi strelskega spopada s policijo marca 2016, ki je vodil v njegovo aretacijo. Sojenje v Bruslju bo potekalo ob strogih varnostnih ukrepih. Abdeslamu in njegovemu soobtožencu grozi do 40 let zapora.

Danes 28-letni Abdeslam je edini preživeli od džihadistov, ki so 13. novembra 2015 izvedli več napadov v francoski prestolnici, pri čemer je umrlo 130 ljudi. Teroristična celica, katere član je bil francoski državljan maroškega porekla, naj bi bila poleg tega vpletena še v napad v Bruslju marca 2016, ki je zahteval 32 smrtnih žrtev.

Abdeslamu bodo v Bruslju sodili zaradi strelskega obračuna z belgijsko policijo 15. marca 2016, v katerem so bili ranjeni trije policisti. V spopadu je sodeloval tudi Sofiane Ayari, ki mu bodo prav tako začeli soditi danes. Tri dni po strelskem spopadu so ju prijeli v bruseljski četrti Molenbeek.

Obtožena sta poskusa uboja več policistov in posedovanja prepovedanega orožja, pri obeh kaznivih dejanjih pa obstaja še "teroristično ozadje". Grozi jima do 40 let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sojenje bo potekalo do petka, pri čemer bo v sredo dan odmora. Abdeslam je sicer zaprt v pariškem zaporu Fleury-Merogis, vendar pa bo med sojenjem ta teden v zaporu v kraju Vendin-le-Vieil na severu Francije. Vsak dan ga bodo prepeljali v 150 kilometrov oddaljeni Bruselj.

V okolici sodne palače v belgijski prestolnici, kjer bo potekalo sojenje, bodo veljali izredni varnostni ukrepi.