c S

Motiv streljanja v Macerati rasizem

05.02.2018 08:37 Rim, 04. februarja (STA) - Moški, ki so ga prijeli v soboto zaradi streljanja na temnopolte ljudi v italijanskem mestu Macerata, ima "skrajno desničarsko ozadje z jasnimi vezmi s fašizmom in nacizmom", je v soboto zvečer sporočil italijanski notranji minister Marco Minniti.

Moški je iz vozečega avtomobila v soboto dopoldne s polavtomatsko pištolo streljal in ranil šest temnopoltih oseb, dokler ga ni prijela policija. Ranil je pet moških in žensko, vsi pa so po poročanju italijanskih medijev afriškega izvora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je danes sporočila, da nekatere žrtve, ki prihajajo iz Malija, Gane, Nigerije in Gambije, v Italiji živijo že dolgo, nekaj pa jih je prosilcev za azil. Eden od ranjenih je v bolnišnici v kritičnem stanju, a izven življenjske nevarnosti. Enega ranjenega so odpustili iz bolnišnice.

Po poročanju medijev ga je policija prijela, medtem ko je izvedel fašistični pozdrav pred spomenikom padlemu vojaku. Ni se upiral, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Minister Minniti je po srečanju z lokalnimi varnostnimi silami še dejal, da je 28-letni Italijan vnaprej načrtoval napade, da pa je deloval sam in da je očitno, da sta ga motivirala rasizem in ksenofobija, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Edina stvar, ki je povezovala žrtve, je bila barva njihove kože, je poudaril.

Moški, ki so ga identificirali kot Luco Trainija, je član skrajno desne protipriseljenske stranke Liga. Po poročanju medijev je bil njihov kandidat na lanskih lokalnih volitvah nedaleč od Macerate.

Policija je na njegovem domu v Macerati, kjer živi z materjo, našla skrajno desničarsko literaturo, med drugim Hitlerjev Moj boj in zgodovinsko knjigo o italijanskem fašističnem voditelju Benitu Mussoliniju ter revijo fašistične mladine. Kot je danes še sporočila policija, so preiskovalci zasegli tudi njegov računalnik v okviru preiskave "poskusa pokola z rasističnim ciljem", poroča AFP. Odgovarjal bo tudi zaradi nezakonitega posedovanja orožja.

Do napada je prišlo v času volilne kampanje pred marčevskimi parlamentarnimi volitvami v Italiji, na katerih se dober rezultat napoveduje prav desnim protipriseljenskim strankam, saj je država glavna vstopna točka priseljencev s severa Afrike v Evropo.

Italijanske stranke so že v soboto obsodile napad. Italijanski premier Paolo Gentiloni pa je stranke v predvolilnem boju pozval k odgovorni drži. "Sovraštvu in nasilju ne bo uspelo, da bi nas razdvojila," je dejal in Italijane pozval, naj delujejo proti spirali nasilja.

Moški je streljal tudi na sedež Demokratske stranke pod vodstvom nekdanjega premierja Mattea Renzija. Renzi je strelca na Facebooku označil za "bedno in noro osebo".

Po poročanju današnjih italijanskih medijev je Traini preiskovalcem dejal, da je bil sprožilec njegovega dejanja nedavni krut umor 18-letnice v mestu, katerega je osumljen migrant in preprodajalec mamil iz Nigerije, navaja AFP.

Po poročanju časnika Corriere della Sera je povedal, da se je peljal v telovadnico, ko je na radiu slišal o umoru 18-letnice. "Instinktivno sem se vrnil domov, odprl sef in vzel pištolo ter se odločil, da bom vse pobil," je dejal preiskovalcem.

Dan pred njegovim smrtonosnim pohodom so priprli omenjenega Nigerijca, osumljenega umora 18-letne Italijanke, katere razkosano truplo so našli v dveh kovčkih.