c S

Višje sodišče razveljavilo obsodbo nekdanje direktorice soboškega Fursa in direktorja Mure 05

02.02.2018 08:56 Maribor, 01. februarja (STA) - Višje sodišče v Mariboru je razveljavilo prvostopenjsko obsodbo nekdanje direktorice soboškega Fursa Vlaste Temlin in nekdanjega direktorja Mure 05 Miroslava Topića, ki so ju 1. junija lani na ptujskem okrožnem sodišču obsodili na štirimesečno pogojno zaporno kazen. Zadevo so vrnili v ponovno obravnavo, je poročal Pomurski vestnik.

Temlinovo so na prvi stopnji obsodili zaradi usmerjanja izdaje potrdila nogometnemu klubu v maju 2012, Topića pa zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju. Višji sodniki so po pritožbi zagovornikov obeh obsojenih, Igorja Vinčeca in Mirana Žilavca, razveljavili sodbo prvostopenjskega sodišča zaradi bistvene kršitve določb kazenskega postopka in ga vrnili v ponovno obravnavo.

Soboški urad je maja 2012 izdal davčno potrdilo, da so bili plačani vsi prispevki in davki nogometnega kluba, in sicer z datumom 14. maj 2012, čeprav so bili dejansko poravnani šele 29. maja istega leta. Tožilstvo je zato za oba zahtevalo po pet mesecev pogojne kazni.

Temlinovo so s položaja direktorice urada razrešili novembra 2016, ko je bila proti njej vložena obtožnica. V njej ji je tožilec očital, da naj bi bila 29. maja 2012 usmerjala izdajo ponarejenega potrdila in ga le ustno usklajevala z navodili podrejenim.

Njeno nekdanjo namestnico Tatjano Gyergyek, nekdanjega vodjo kontrolnega oddelka Avgusta Zakojča in davčnega kontrolorja Štefana Koltaja, ki naj bi bili vpleteni v omenjeno dejanje, so na sodišču v Murski Soboti januarja lani spoznali za krive, ker so bili vpleteni v izdajo lažnega dokumenta.

Gyergyekova je bila obsojena na pet mesecev, Zakojč in Koltaj pa na štiri mesece pogojne kazni zapora. Sodišče je ob tem ugotovilo, da so vsi trije ravnali naklepno, saj so se zavedali kaznivosti svojih dejanj. Sodbo je že potrdilo višje sodišče. Kljub temu so na zaslišanju na Ptuju vsi trije znova zatrjevali, da so le sledili navodilom nadrejene Temlinove.

Gyergyekovo in Zakojča so po interni preiskavi na Fursu odpustili. A je moral Furs prvo po odločitvi delovnega sodišča znova zaposliti, drugi pa s to zahtevo na sodišču ni uspel.