c S

Trgovci proti nepravilnostim v panogi z novim sindikatom

01.02.2018 11:31 Ljubljana, 01. februarja (STA) - V Celju so ustanovili Nov sindikat trgovk in trgovcev, v katerega se je po besedah predsednika Konfederacije slovenskih sindikatov Gvida Novaka včlanilo že več sto članov. Prepričan je, da sindikatu dela ne bo zmanjkalo, upa pa, da jih bo energija, ki jih je združila v sindikat, vodila v boju proti številnim nepravilnostim.

Novak je na današnji novinarski konferenci ocenil, da je bila ustanovitev Novega sindikata trgov in trgovcev zelo uspešna. "Članov je že več sto, verjamem pa, da bo število hitro naraščalo, ker je nezadovoljstvo veliko," je poudaril.

"Dela sindikatu ne bo zmanjkalo, saj je kršitev delovno pravne zakonodaje v tej dejavnosti ogromno, delavci pa so prepuščeni sami sebi in imajo v večini primerov zvezane roke," je še dodal Novak.

Sindikat sicer pri delodajalcu za status reprezentativnega sindikata potrebuje 15-odstotno članstvo zaposlenih, za raven dejavnosti potrebuje 10-odstotno članstvo, je pojasnil Novak in izrazil prepričanje, da bodo te številke v pol leta dosegli. Pogoj za status reprezentativnosti je namreč tudi polletni obstoj sindikata.

Na novo ustavljen sindikat Novak vidi kot alternativo obstoječim sindikalnim gibanjem, ki trgovkam in trgovcem prinaša nov začetek. "Naredili bomo vse, da se dosežejo cilji, med katerimi je glavni ta, da se trgovine ob nedeljah zaprejo," je povedal.

Če bo potrebno, bo sindikatu predlagal tudi, da se gre v ponovno zbiranje podpisov za referendum za zaprtje trgovin v nedeljo, kljub temu, da je bil ta enkrat že izveden in je bila volja ljudstva jasna - da se trgovine ob nedeljah zapre, je še dodal.

Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi poslanec DZ Andrej Čuš, ki je spomnil, da je v DZ vložil izboljšan predlog zakona o zaprtju trgovin ob nedeljah, ki vsebuje vse pripombe predstavnikov vlade, ministrstev, poslancev in tudi socialnih partnerjev.

"Po prvih odzivih pričakujem, da ne bi smelo biti težav in bi lahko prepričali zadostno število poslancev, prav tako menim, da je rešitvi naklonjen minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek," je dejal poslanec, ki je tako razumel Počivalškov odgovor na poslansko vprašanje, ki mu ga je zastavil prejšnji teden.

Čuš z zakonom med drugim predlaga, da bi lahko bile trgovine odprte največ šest nedelj na leto, brez omejitev pa le družinske trgovine, bencinski servisi ob avtocestah ter trgovine na letališčih in mejnih prehodih.