c S

Na Brdu pri Kranju srečanje slovenske in srbske vlade

01.02.2018 11:15 Brdo pri Kranju, 01. februarja (STA) - Na Brdu pri Kranju se je z dvostranskimi srečanji premierjev Slovenije in Srbije, Mira Cerarja in Ane Brnabić, ter resornih ministrov začelo srečanje vlad. Nato so se sestali na skupni seji vlad, na kateri pregledujejo uresničevanje dogovorov in sporazuma o nasledstvu ter govorijo o odprtih vprašanjih in možnostih za poglobitev sodelovanja.

Poseben poudarek bo na krepitvi dvostranskega sodelovanja na področjih gospodarstva, kulture, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, migracij, informacijske tehnologije, javne uprave, varnosti, socialnih zadev in pravosodja. Govorili bodo tudi o regionalnem sodelovanju, širitvi EU ter pomoči Srbiji v pogajalskem procesu z unijo.

Ob robu bosta vladi podpisali sporazum o zaposlovanju državljanov Srbije v Sloveniji, ki po navedbah vlade sodi v proaktivno načrtovanje dolgoročnega zagotavljanja potreb po ustrezni delovni sili glede na potrebe slovenskega gospodarstva. Slovenija ima podoben sporazum sklenjen že z BiH.

Sporazum določa pogoje in obseg zaposlovanja državljanov Srbije, pogoje in postopke za izdajo dovoljenja za dostop na slovenski trg dela, obveznosti in dolžnosti delodajalcev in delavcev migrantov, spodbujanje predintegracijskih procesov za vključitev na trg dela in družbo države zaposlitve v državi izvora ter pogoje za ponovno vrnitev v državo zaposlitve.

Zunanji ministrstvi bosta podpisali načrt delovnih konzultacij v letošnjem letu, podpisan bo tudi memorandum o sodelovanju na področju varnosti in zdravja, ministrstvi za kulturo pa bosta podpisali pismo o nameri.

Za Ano Brnabić, ki kot prva premierka srbsko vlado vodi od junija lani, je to prvi delovni obisk v Sloveniji, v okviru katerega jo bo popoldne sprejel predsednik republike Borut Pahor.

Premierka bo pred tem skupaj z gostiteljem, premierjem Cerarjem, nagovorila udeležence gospodarskega foruma, ki se ga bo na gospodarski zbornici v Ljubljani udeležilo okoli 170 predstavnikov slovenskih in srbskih podjetij.

Obisk pomeni nadaljevanje rednega in intenzivnega dialoga na visoki politični ravni ter četrto srečanje vlad, ki sta jih državi uvedli s ciljem krepitve sodelovanja na resornih področjih in postopnega reševanja odprtih vprašanj. Prvo srečanje vlad je bilo oktobra 2013 v Srbiji, drugo februarja 2015 v Sloveniji ter tretje oktobra 2016 v Srbiji.

Državi imata dobre odnose, gospodarsko sodelovanje je intenzivno in razvejano. V desetih mesecih lanskega leta je blagovna menjava dosegla 1,1 milijarde evrov, kar je 7,3 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2016, ko sta državi zabeležili rekordno blagovno menjavo v zadnjih desetih letih.