c S

Amnesty in Oxfam odgovornost za nasilje v Libiji pripisujeta EU

01.02.2018 09:25 Rim, 01. februarja (STA) - Organizaciji Amnesty International in Oxfam odgovornost za nasilje nad migranti v Libiji pripisujeta tudi Evropski uniji in Italiji. Da je na tisoče ljudi v nepredstavljivih razmerah v Libiji, je z dogovorom z libijsko obalno stražo v prvi vrsti odgovorna Italija, EU pa, ker je ta "sporni dogovor" podprla, ocenjujejo v organizacijah.

Italija je za zajezitev toka migrantov čez Sredozemsko morje sklenila dogovor z Libijo za pomoč pri opremi in urjenju libijske obalne straže, ki zdaj vneto prekinja izplutja čolnov z migranti iz libijske obale proti Evropi.

Po podatkih Amnesty International naj bi lani na ta način zajeli okoli 20.000 migrantov in jih odpeljali nazaj v Libijo, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Tam jih čakajo nečloveške razmere v zadrževalnih centrih, ki so pravzaprav zapori. Številni so podvrženi mučenju. Na dan so prišli tudi posnetki, da nekatere prodajajo v suženjstvo.

V Libiji sicer že vse od padca režima Moamerja Gadafija leta 2011 vlada kaos in nasilje. Tovrstno brezvladje poskušajo izkoristiti tako migranti kot tudi tihotapci z ljudmi in drugi kriminalci. Po ocenah človekoljubnih organizacij naj bi v Libiji na svojo priložnost za prehod v Evropo čakalo več sto tisoč migrantov.

Lani se je v Italijo čez Sredozemsko morje uspelo prebiti 119.369 ljudem. Več kot 3100 pa jih je pri poskusu umrlo. Letos so v Sredozemskem morju našteli že več kot 210 smrtnih žrtev, še poroča dpa.