c S

Ptujskemu piromanu namesto zapora psihiatrično zdravljenje

01.02.2018 09:19 Ptuj, 01. februarja (STA) - Ptujsko sodišče je za 29-letnika, ki je lani namerno povzročil več požarov na območju Spodnjega Podravja, na predlog tožilstva odredilo obvezno psihiatrično zdravljenje in varstvo v zdravstveni ustanovi, pišejo današnji mediji. Ob tem je sodnica Biserka Rojic vseh devet oškodovancev, ki so prijavili škodo, napotila na pravdni postopek.

Policisti so oktobra lani šele po nekaj mesecih prijeli moškega, ki je s podtikanjem požarov povzročil za dobrih pet milijonov evrov škode. Dobili so ga po požaru v Dornavi, kjer je zažgal gospodarsko poslopje in nato skušal zbežati na kolesu. Ko je zagledal policiste, je kolo odvrgel in skušal pobegniti preko njiv, a so ga ti vendarle ujeli.

Med preiskavo njegovih dejanj se je po prijetju izkazalo, da je osumljeni sicer razumel pomen svojih dejanj, a se zaradi duševnih motenj ni bil sposoben obvladati. Izvedenec psihiatrične stroke Andrej Pišec je dejal, da je piromanija neozdravljiva, da obdolženi sicer jemlje antidepresive, a takšne motnje povsem odpraviti ni mogoče, piše Večer.

Tožilec Gregor Pograjc zato zoper piromana ni vložil obtožnice, ampak predlog za izrek ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstveni ustanovi, ki ne sme trajati dlje od petih let. Zdravljenje bo 29-letnik prestajal na oddelku za forenzično psihiatrijo UKC Maribor.

Kot še poročajo mediji, je moški kljub dejstvu, da mu ni grozila zaporna kazen, vztrajal pri tem, da ni povzročil vseh požarov, ki so mu jih očitali. Zavračal je krivdo za največja požara 17. junija, ko je zagorelo v servisnih delavnicah Slovenskih železnic na Ptuju in v bližnji žagi, kjer je bila škoda ocenjena na več kot 4,5 milijona evrov.

Vendar mu je sodišče po izvedenskem mnenju izvedenca za preiskavo fotografij in posnetkov varnostnih kamer Gregorja Kovača pripisalo tudi ta dva požara. Zaradi ponovitvene nevarnosti mu je sodnica tudi podaljšala pripor do pravnomočnosti sklepa.