c S

Evropska komisija sprejela nov, strožji etični kodeks

01.02.2018 08:03 Bruselj, 31. januarja (STA) - Evropska komisija je danes sprejela nov, strožji kodeks ravnanja za svoje člane, ki pa je že tarča kritik, da nima zob. Novi kodeks, ki začne veljati danes, sicer med drugim določa, da morajo nekdanji komisarji po koncu mandata namesto sedanjih 18 mesecev mirovati dve leti, predsednik komisije pa tri leta.

V obdobju mirovanja morajo bivši komisarji komisijo obvestiti o nameri zaposlitve na novem delovnem mestu. Poleg tega zanje veljajo omejitve glede lobiranja pri članih ali uslužbencih komisije in drugih dejavnostih.

Novi kodeks ravnanja prvič opredeljuje pomen navzkrižja interesov ter načelo, da se morajo komisarji izogibati ne le navzkrižju interesov, temveč tudi okoliščinam, ki bi dajale tak vtis.

V primeru, ko namerava bivši komisar delati na področju, ki je povezano z njegovim nekdanjim komisarskim portfeljem, se mora najprej posvetovati z neodvisnim etičnim odborom.

Strožja so tudi pravila glede finančnih interesov. Komisarji morajo prijaviti vse naložbe nad 10.000 evrov. V primeru navzkrižja interesov zaradi določenega premoženja pa bo lahko predsednik zahteval njegovo odprodajo ali predajo v upravljanje neodvisnemu skladu.

Komisija bo poleg tega vsaka dva meseca objavljala informacije o njihovih potnih stroških, da bi okrepila preglednost in odgovornost glede porabe stroškov. Prva objava je načrtovana konec februarja.

Izvrševanje pravil bo spodbujal tudi novi, okrepljeni neodvisni etični odbor, ki bo svetoval in izdajal priporočila glede kodeksa. V primeru kršitev, ki ne vključujejo Sodišča EU, bo lahko komisija po novem javno okrcala kršitelja.

Kodeks komisarjem tudi omogoča, da kandidirajo na volitvah v Evropski parlament, ne da bi za to morali vzeti dopust. Ta določba bo sicer začela veljati, ko jo potrdi Evropski parlament, ki naj bi to storil 7. februarja.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je zaostritev pravil napovedal novembra 2016 po aferi v povezavi z zaposlitvijo njegovega predhodnika, Portugalca Joseja Manuela Barrosa pri ameriški investicijski banki Goldman Sachs.

Nova pravila so sicer v bruseljskih krogih tarča kritik, da nimajo zob in da je komisija preveč popustljiva do svojih članov, a podpredsednik komisije Jyrki Katainen zatrjuje, da so to "bistvene izboljšave".