c S

Italija na Sodišče EU zaradi selitve evropske agencije za zdravila v Amsterdam

31.01.2018 14:50 Luxembourg, 31. januarja (STA) - Italija je zaprosila Sodišče EU, naj razveljavi odločitev o selitvi evropske agencije za zdravila (Ema) v Amsterdam po brexitu, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočilo sodišče na družbenem omrežju Twitter.

Italija se je za sedež agencije po izstopu Velike Britanije iz EU potegovala z Milanom. Članice unije so novembra lani za novi sedež agencije, ki je sedaj v Londonu, z žrebom v tretjem krogu izbrale Amsterdam.

A nizozemska vlada je v ponedeljek sporočila, da prostori, kamor se seli evropska agencija za zdravila Ema, ne bodo pripravljeni pred novembrom prihodnje leto, kar je devet mesecev po načrtovanem brexitu.

Takojšnja pripravljenost novih prostorov za zagotovitev nemotenega delovanja agencije je veljala za enega glavnih pogojev pri izbiri novega sedeža, zato te težave sprožajo številna vprašanja, zlasti v Italiji.

Sodišče EU je danes sporočilo, da sta Italija in mesto Milano na Sodišču EU in Splošnem sodišču sprožila postopek za razveljavitev odločitve Evropskega sveta o selitvi sedeža agencije v Amsterdam po brexitu.

Italijanski premier Paolo Gentiloni je poudaril, da mora Rim storiti vse, kar je v njegovi moči, da spremeni odločitev. "Moramo poskusiti," je dejal za italijansko državno radiotelevizijo Rai in dodal, da "igre še ni konec". "A ne smemo si delati utvar, to ne bo preprosto, ker je treba spoštovati določene postopke,"" je opozoril.

Italijanski minister za evropske zadeve Sandro Gozi pa je za časnik Corriere della Sera dejal, da ne gre za odločitev proti Nizozemski, temveč je zagotovitev kontinuitete in optimalnega delovanja agencije v interesu vseh evropskih državljanov.

Evropska agencija za zdravila je pristojna za znanstveno vrednotenje, nadzor in spremljanje varnostnih vidikov zdravil v EU. Ključna je za zagotavljanje dobrega delovanja enotnega trga zdravil v EU.

Za sedež agencije je bilo najprej 19 kandidatov: Amsterdam, Atene, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruselj, Bukarešta, Dublin, Dunaj, Helsinki, Koebenhavn, Lille, Malta, Milano, Porto, Sofija, Stockholm, Varšava in Zagreb.