c S

Nova komisarka Sveta Evrope za človekove pravice bo Dunja Mijatović iz BiH

25.01.2018 07:59 Strasbourg, 24. januarja (STA) - Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je danes za novo komisarko Sveta Evrope za človekove pravice izbrala kandidatko BiH Dunjo Mijatović. Položaj bo prevzela 1. aprila. Za položaj je kandidiral tudi slovenski pravosodni minister Goran Klemenčič, ki pa je danes od kandidature odstopil in podprl Mijatovićevo.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je o novem komisarju za človekove pravice prvič odločala že v ponedeljek, a tedaj nobeden od treh kandidatov - poleg Mijatovićeve in Klemenčiča je bil kandidat še Francoz Pierre-Yves le Borgn - ni dobil absolutne večine, zato je danes sledil nov krog.

V njem je zadostovala navadna večina glasov. Za Mijatovićevo je glasovalo 107 poslancev, za le Borgna 103, medtem ko je 19 poslancev glas oddalo Klemenčiču.

Klemenčič je sicer danes od kandidature odstopil in poslance Parlamentarne skupščine Sveta Evrope pozval, naj podprejo kandidatko iz BiH, nekdanjo predstavnico Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi za svobodo medijev.

Komisar SE za človekove pravice je neodvisna in nepristranska izvensodna institucija, ki jo je leta 1999 ustanovil Svet Evrope z namenom krepitve ozaveščenosti in spoštovanja človekovih pravic v 47 državah članicah.