c S

Predlog zakona o varstvu osebnih podatkov v drugi krog javne razprave

25.01.2018 07:35 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Ministrstvo za pravosodje je v drugi krog javne razprave, ki bo trajala do 2. februarja, poslalo posodobljeno različico predloga zakona o varstvu osebnih podatkov. Z njim se na novo urejajo pravne podlage za obdelavo osebnih podatkov, uporaba storitev informacijske družbe s strani otrok in položaj notranjega nadzora pri upravljavcih podatkov.

Pri pripravi osnutka je ministrstvo izhajalo iz leta 2016 sprejete splošne uredbe o varstvu podatkov Evropske unije (EU) ter povezane direktive EU za področje pravosodja in notranjih zadev. Osnutek sledi dosedanji ureditvi, po kateri je Informacijski pooblaščenec edini nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov za vsa področja. Izjema so tista področja, kjer to preprečujejo ustavne določbe ali določbe splošne uredbe ali primerljivi položaji - npr. neodvisno odločanje sodstva.

Informacijski pooblaščenec po zakonskem osnutku samostojno in neodvisno izvaja inšpekcijski nadzor nad izvajanjem določb tega zakona in drugih zakonov, obvezujočih mednarodnih pogodb ali zakonom enakovrednih pravnih aktov ali odločitev EU, ki se v Sloveniji uporabljajo neposredno, ter ki urejajo varstvo ali obdelavo ali prenos osebnih podatkov oziroma osebnih podatkov iz Slovenije.

Ločene so pravne podlage glede obdelave osebnih podatkov o kazenskih obsodbah in o kaznovanjih za prekrške, vendar se pravila zavarovanja osebnih podatkov s področja posebnih vrst osebnih podatkov uporabljajo tudi zanje. Na novo so razdelane definicije in obdelave v zvezi s posebnimi vrstami osebnih podatkov, vključno s pravnimi podlagami za obdelavo. Predlog med drugim tudi določa tudi ureditev za pooblaščene osebe, ki znotraj upravljavcev ali obdelovalcev zagotavljajo varstvo osebnih podatkov, zlasti ko gre za tvegane ali množične obdelave osebnih podatkov.