c S

Grabar-Kitarovićeva se je nepričakovano poklonila bošnjaškim in hrvaškim žrtvam v BiH

18.01.2018 15:08 Zagreb, 18. januarja (STA) - Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je drugi dan uradnega obiska v Bosni in Hercegovini nenapovedano obiskala vasi Ahmići in Križančevo selo v osrednji Bosni. Tam se je poklonila Bošnjakom in Hrvatom, večinoma civilistom, umorjenim med spopadi Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) in vojske BiH leta 1993.

V Ahmićih se je zgodil eden od najhujših zločinov nad muslimani, ko so aprila 1993 pripadniki HVO umorili 116 civilistov Bošnjakov. Med njimi je bilo 33 žensk in otrok. V Križančevem selu pa so pripadniki vojske BiH 22. decembra 1993 umorili 74 hrvaških civilistov ter pripadnikov HVO.

Grabar-Kitarovićeva se je ob spomenikih na krajih zločina poklonila žrtvam vojne v osrednji Bosni, so sporočili iz urada hrvaške predsednice. Ob tem je predsednica izpostavila, da je trajna naloga vseh, tudi prihodnjih generacij, zagotoviti, da nikoli več ne bo vojne.

Imam džamije v Ahmićih Amir Husić je ocenil, da gre za izjemno pomembno sporočilo Grabar-Kitarovićeve, ki je pozvala k miru in sožitju na območju, poroča spletni portal klix.ba. Pred obiskom hrvaške predsednice so bošnjaški politiki in nevladne organizacije ocenjevali, da bi morebitni obisk Grabar-Kitarovićeve v Ahmićih imel velik simbolni pomen za spravo med narodi.

Grabar-Kitarovićeva je obisk v BiH začela v sredo v Sarajevu, ko se je srečala z najvišjimi predstavniki BiH ter visokim predstavnikom mednarodne skupnosti v tej državi Valetninom Inzkom, danes pa so predvidena srečanja s Hrvati v osrednji Bosni.

Hrvaška predsednica je skrajšala obisk v BiH z načrtovanih treh na dva dni in se bo danes vrnila v Zagreb. Tako je odpovedala obisk pri Hrvatih v Bosanski Posavini ter napovedala, da se bo na sever BiH odpravila kmalu, ko bo predsedniški urad začasno preselila v Slavonski Brod.

V današnji izjavi za medije v Vitezu je Grabar-Kitarovićeva izrazila zadovoljstvo z obiskom, posebej s srečanji v Sarajevu, na katerih so se pogovarjali o odnosih med državama.

A del javnosti v BiH nad njenim obiskom ni navdušen. Njena prizadevanja za spremembe volilne zakonodaje v BiH so dojeli kot vpletanje v notranje zadeve BiH, posebej po srečanju na to temo s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom prejšnji teden v Ankari. Grabar-Kitarovićeva je tudi med obiskom v Sarajevu izpostavila, da so spremembe volilne zakonodaje ključen izziv za BiH in zavrnila očitke o vpletanju v notranje zadeve.