c S

EU naj bi osem držav umaknila s črnega seznama davčnih oaz

17.01.2018 07:48 Bruselj, 16. januarja (STA) - EU naj bi po neuradnih informacijah prihodnji teden osem držav umaknila s črnega seznama davčnih oaz. Pritisk uvrstitve na črni seznam deluje, zato naj bi se osmerica premaknila na sivi seznam, na katerem so tiste države, ki sicer ne izpolnjujejo standardov, a so se zavezale k ustreznemu ukrepanju, pojasnjujejo viri pri EU.

Finančni ministri EU naj bi po neuradnih navedbah prihodnji teden s črnega seznama umaknili Južno Korejo, Združene arabske emirate, Tunizijo, Panamo, Mongolijo, Macao, Barbados in Grenado.

EU je sploh prvi črni seznam davčnih oaz potrdila v začetku decembra lani. Na njem je 17 držav oziroma jurisdikcij: Bahrajn, Barbados, Ameriška Samoa, Grenada, Guam, Južna Koreja, Macao, Marshallovo otočje, Mongolija, Namibija, Palau, Panama, Sveta Lucija, Samoa, Trinidad in Tobago, Tunizija in Združeni arabski emirati.

Še 47 jurisdikcij - med njimi so Švica, Turčija, Črna gora, Srbija, Makedonija, BiH, Oman in Katar - so članice uvrstile na sivi seznam. Gre za tiste jurisdikcije, ki trenutno ne izpolnjujejo standardov EU, vendar so se zavezale k spremembi davčnih politik.

Vprašanje sankcij proti državam na evropskem črnem seznamu je ob njegovi potrditvi ostalo odprto. Med možnimi ukrepi se omenja zamrznitev evropskih sredstev ali posebna dajatev na transakcije s temi državami oziroma jurisdikcijami.

EU naj bi po nekaterih neuradnih navedbah v fazo kaznovanja držav, ki ne bodo spoštovale zavez na področju boja proti izogibanju davkom, prešla prihodnje leto.

Medtem ko nekateri poudarjajo, da pričakovan umik osmerice s črnega seznama potrjuje učinkovitost tega ukrepa, pa drugi opozarjajo, da je takšna poteza tako kmalu po potrditvi seznama zaskrbljujoča in da spodkopava verodostojnost ukrepa.