c S

Sodišče EU zavrnilo izpodbojno tožbo EDF glede vračila nedovoljenih davčnih olajšav

17.01.2018 07:42 Luxembourg, 16. januarja (STA) - Sodišče EU je danes zavrnilo pritožbo energetskega velikana EDF, ki mu je Evropska komisija leta 2015 naložila vračilo 1,37 milijarde evrov Franciji, saj je šlo po mnenju Bruslja za nedovoljeno davčno olajšavo. Tudi po tokratnem mnenju sodišča je šlo za nedovoljeno državno pomoč, saj francoska vlada ni mogla ravnati kot zasebni lastnik.

Francija je leta 1997 dobavitelju elektrike v večinski državni lasti odpustila za 889 milijonov evrov davčnih obveznosti. Evropska komisija je plačilo davka zahtevala že leta 2003, ker naj bi EDF zaradi te poteze pridobil nepravično prednost pred ostalimi podjetji.

Odločitev komisije je nato leta 2012 zavrnilo Sodišče EU, saj naj ta ne bi ocenila, ali bi bilo francosko potezo moč primerjati s potezo zasebnega lastnika. Leta 2015 je komisija odločila, da zasebni lastnik ne bi sprejel takšne odločitve, ker "bi bila donosnost, ki bi jo lahko upravičeno pričakoval, prenizka".

EDF je takrat izdala odločbo o vračilu denarja, ki jo je energetski velikan upošteval, a takoj vložil izpodbojno tožbo. Sodišče EU jo je danes zavrnilo z argumentom, da Francija takrat ni mogla ravnati kot zasebni lastnik, temveč kot javni organ.

EDF se lahko na odločitev pritoži.