c S

Upravno sodišče potrdilo odločbo o posredovanju dela v Luki Koper

13.12.2017 08:30 Ljubljana, 12. decembra (STA) - Upravno sodišče je potrdilo odločbo ministrstva za delo in Inšpektorata RS za delo, da gre v Luki Koper pri najemanju izvajalcev pristaniških storitev (IPS) od Encona za posredovanje dela, ki bi se lahko izvajalo samo prek agencij za posredovanje dela, in ne storitev Luki Koper. Odločbo je zaradi interesa javnosti objavilo na spletni strani.

Oktobra lani je namreč delovna inšpekcija izdala precedenčno odločbo, s katero je Luki Koper prepovedala najemanje delavcev od IPS Encon. Odločbi je pritrdilo tudi ministrstvo za delo. Luka Koper se je na odločbo pritožila na upravnem sodišču, zaradi česar je delovna inšpekcija ustavila postopke proti drugim, je danes poročalo Delo, ki je prvo neuradno poročalo o odločitvi upravnega sodišča.

Sodišče je sicer odločbo zaradi interesa javnosti objavilo tudi na svoji spletni strani. V njej so zapisali, da tožba Luke Koper ni bila utemeljena.

"Glede na opisan namen inšpekcijskega nadzora, katerega cilj je varovanje javnega interesa ter interesov pravnih in fizičnih oseb, sodišče ne soglaša s tožečo stranko, da namen nadzora ni bil pojasnjen," so zapisali na upravnem sodišču.

Navedli so, da je izvajanje dejavnosti v obravnavanem primeru drugačno kot pri drugih gospodarskih dejavnostih, saj se pristaniške dejavnosti lahko opravijo le v pristanišču. Nepomembno je tudi, ali ima IPS z delavci sklenjene pogodbe o zaposlitvi.

Inšpekcija je po mnenju sodišča utemeljeno prepovedala omogočanje dela tem delavcem do odprave nepravilnosti in taka odločitev po njihovem mnenju ne posega v načelo svobodne gospodarske pobude.

Na odločitev sodišča so se odzvali v Luki Koper, kjer so poudarili, da "iz sodbe upravnega sodišča izhaja, da je to odločalo zgolj in samo o pravilnosti in zakonitosti odločbe inšpektorata za delo, zoper katero je Luka Koper sprožila upravni spor".

"Sodišče se je tako opredelilo le do primera zaposlenih v družbi Encon, zato sodba upravnega sodišča ne prejudicira razmerja, ki ga ima Luka Koper z drugimi izvajalci pristaniških storitev. Sodišče je to podkrepilo z odločitvijo, da ni upoštevalo dveh pravnomočnih sodb Višjega sodišča v Kopru, ene iz leta 2011 in druge iz leta 2016, ki je v obeh primerih sodelovanja z dvema različnima IPS potrdilo, da ni šlo za posredovanje delovne sile," so izpostavili.

Sodba upravnega sodišče po mnenju Luke Koper tako ne postavlja pod vprašaj zakonitosti modela IPS, ampak le potrjuje odločbo inšpektorata za delo. Ta je Luki Koper prepovedala opravljanje delovnih procesov z delavci zaposlenimi v družbi Encon (v odločbi so ti delavci poimensko navedeni) do odprave nepravilnosti.

"Pri tem je potrebno pojasniti, da je Luka Koper, še preden je prejela inšpekcijsko odločbo, prekinila sodelovanje z družbo Encon zaradi kršitev pogodbenih obveznosti. S tem je bila odločba inšpektorata za delo de facto izvršena," so še zapisali v Luki Koper.

S pritožbo na upravno sodišče je Luka Koper pridobila pravno zavezujoče mnenje, ki ji pritrjuje, da je dajanje navodil in nadzor zaposlenih pri IPS v skladu z izvajanjem koncesijske pogodbe, v kolikor se nadzor in dajanje navodil ne nanaša na samo izvajanje naročene storitve. Ali povedano drugače, zaposleni v Luki Koper ne smejo dajati navodil zaposlenim pri IPS, kako naj izvedejo naročeno storitev, lahko pa posegajo v njihovo delo, ko gre za obveznosti koncesionarja glede "vodenja pristanišča, koordinacijo dejavnosti za nemotene opravljanje prekladalnih storitev, skladiščenje in hrambo ter notranje premike blaga znotraj pristanišča in zdravje pri delu ter varstvu okolja".

V Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luka Koper pa pozdravljajo sodbo novogoriškega upravnega sodišča. "Ta sodba se je žal zgodila šele po 10 letih naših prizadevanj za odpravo izkoriščevalskega sistema in po več kot šestih letih odkar je bila tudi stavka na to temo," so zapisali.

Dodali so, da bodo tudi po morebitni menjavi uprave z vsemi sredstvi poskušali zagotoviti implementacijo sodbe za vse IPS delavce. "V tej luči pozdravljamo namero, da se bo status bodočih zaposlenih v Luki Koper izenačil s statusom sedanjih redno zaposlenih, ostro pa se bomo postavili po robu vsakršni nameri, ki bi sedanje delavske pravice omejila ali znižala," so še navedli.

Zelo nas tudi veseli razplet četrtkove Komisije za nadzor javnih financ v Državnem zboru RS, kjer je Levici uspelo izglasovat sklepa, da se omogoči zaposlovanje pristaniških delavcev, ki opravljajo delo v Luki Koper preko izvajalcev pristaniških storitev (IPS), neposredno v Luki Koper, d. d., oziroma v Skupini Luka Koper na način, da bo pričakovana donosnost naložbe v Luki Koper, d. d., prilagojena predvidenim povečanim stroškom dela zaradi neposredne zaposlitve pristaniških delavcev.

Problematika položaja delavcev IPS oz. način njenega reševanja s strani vodstva Luke je tudi razlog, da je nadzorni svet družbe na izredno skupščino konec decembra uvrstil točko o nezaupnici upravi, ki jo vodi Dragomir Matić.

Uprava Luke Koper je sicer v poslovnem načrtu za leto 2018, ki ga je nadzorni svet zavrnil, predvidela 232 novih zaposlitev ter več kot 500 novih zaposlitev v naslednjih petih letih, je pred dnevi opozoril Matić. Glede zahtev po zaposlitvi delavcev IPS pa je pojasnil, da tisoč ljudi naenkrat ni mogoče zaposliti.