c S

Nekdanja generalna sekretarja ZN za voditelje s pogumom in vizijo

12.12.2017 14:49 Pariz, 12. decembra (STA) - Nekdanja generalna sekretarja Združenih narodov Kofi Annan in Ban Ki-moon sta bila pred današnjim globalnim podnebnim vrhom kritična do globalnih voditeljev v dobi Donalda Trumpa. Annan je izrazil potrebo po voditeljih, ki imajo "pogum in vizijo" za ukrepanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V intervjuju za AFP sta nekdanja generalna sekretarja kritično ocenila razmere v svetu, v katerem ZDA vodi Donald Trump. "Odkrito rečeno smo v veliki godlji," je dejal Annan. "V preteklosti smo imeli, ko smo šli skozi takšne krize, voditelje, ki so imeli pogum in vizijo za ukrepanje, za razumevanje, da morajo sodelovati z drugimi," je dejal.

V času, ko se ZDA vse bolj umikajo iz globalnih povezav, je Annan pozval voditelje k boljšemu sodelovanju na področju boja proti terorizmu, migracijam in globalnemu segrevanju. "Danes gredo voditelji v napačno smer," je ocenil. "Voditelji se umikajo."

Ban je medtem Trumpovo stališče do pariškega sporazuma - ZDA se nameravajo iz njega umakniti, kakor hitro bo to v skladu z določbami pogodbe mogoče - ocenil kot "politično kratkovidno in zgrešeno". "Najbogatejša in najmočnejša država" na svetu se umika iz zgodovinskega dogovora, ki so ga podpisale "celo države, kot je Sirija", je spomnil.

"Vse več in več težav in konfliktov se nadaljuje zaradi pomanjkanja globalne predanosti in globalne vizije," je dodal.

Nekdanji odposlanec Združenih narodov za Sirijo Lakhdar Brahimi je medtem ocenil, da bi lahko Evropa pri vprašanju podnebnih sprememb zasedla vidnejšo vlogo. Še posebej francoski predsednik Emmanuel Macron se po njegovem zdi pripravljen prevzeti večji del odgovornosti na svoja ramena.

"Mislim, da Evropa vsekakor ima vlogo in sposobnost igrati to vlogo, pa tudi pomembne voditelje," je ocenil za AFP. To ne velja le na področju podnebnih sprememb, je spomnil tudi na potezo Trumpa v zvezi z Jeruzalemom, kjer so se ZDA po njegovem absolutno diskvalificirale kot posrednik v izraelsko-palestinskem konfliktu.

Nekdanji ameriški državni sekretar John Kerry pa je odsotnost članov ameriške vlade v Parizu označil za sramoto. Medtem ko je Macron v francoski prestolnici na globalnem podnebnem vrhu zbral okoli 60 državnih voditeljev in na stotine ministrov, vodilnih gospodarstvenikov in okoljevarstvenikov, pa Trump na srečanje ni bil povabljen. ZDA tako zastopa drugi najvišji predstavnik ZDA na ameriškem veleposlaništvu v Parizu Brent Hardt.

"To je veliko razočaranje, celo več kot razočaranje, dejansko je to sramota, če upoštevamo dejstva, znanost, zdravo pamet, vse opravljeno delo," je bil kritičen Kerry. Pariški sporazum temelji na "26 letih dela, ki ga sedaj želijo oskruniti ljudje, ki niti ne razumejo znanosti", je dejal.

Vseeno Kerry verjame, da ZDA lahko izpolnijo svojo zavezo, podano v času priprav pariškega sporazuma, torej zmanjšajo izpuste toplogrednih plinov za najmanj 26 odstotkov do leta 2025 glede na ravni iz leta 2005. "Mislim, da je to mogoče, da," je dejal in izpostavil predvsem prizadevanja na ravni zveznih držav in mest.