IUS-INFO - Dnevne novice - Slovenija zaradi koncesij pred Sodišče EU
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

7.12.2017

Slovenija zaradi koncesij pred Sodišče EU

Bruselj, 07. decembra (STA) - Evropska komisija je sklenila proti Sloveniji sprožiti postopek na Sodišču EU, ker je ni obvestila o polnem prenosu nove evropske direktive o podeljevanju koncesijskih pogodb iz leta 2014 v nacionalni pravni red. Do polnega prenosa direktive bo za državo predlagala dnevno kazen v višini 9000 evrov. Na finančnem ministrstvu zakon pripravljajo.

Komisija se je odločila, da postopek na sodišču EU sproži tudi proti Avstriji, Luksemburgu in Španiji, ker je omenjene članice niso obvestile o polnem prenosu vsaj enega od aktov iz paketa, ki poleg direktive o podeljevanju koncesijskih pogodb vključuje še prenovljeni direktivi o javnem naročanju in o javnem naročanju naročnikov, ki opravljajo dejavnosti v vodnem, energetskem in prometnem sektorju ter sektorju poštnih storitev.

Drugi opomin je komisija Sloveniji glede tega poslala decembra lani, takrat pa jih je poleg nje prejelo še 14 držav. Zdaj se je seznam kršiteljic evropskih pravil skrčil na omenjene štiri članice.

Slovenija je z novim sistemskim zakonom o javnem naročanju, ki je začel veljati aprila lani, prenesla obe direktivi s področja javnega naročanja. Za prenos tako ostaja še direktiva o podeljevanju koncesijskih pogodb.

Na ministrstvu za finance so decembra lani za STA pojasnili, da pripravljajo nov zakon o koncesijah, ki bo med drugim uredil tudi prenos koncesijske direktive. Ob tem so poudarili, da obstoječa zakona o javno-zasebnem partnerstvu in o gospodarskih javnih službah to področje že urejata, zato bo potreben samo delni prenos direktive.

Danes pa so povedali, da bo Slovenija določbe direktive v nacionalni pravni red celovito prenesla z novim zakonom, in sicer zakonom o postopkih za podeljevanje koncesij. Ta bo določal pravila za postopke podeljevanja koncesij za gradnje in koncesij za storitve.

Predlog zakona so pripravili že v začetku leta, bil je tudi že v javni obravnavi in medresorskem usklajevanju. Ker pa se v Sloveniji uporablja termin "koncesije" za razmerja, ki niso koncesije po določbah direktive, ampak tudi za razna dovoljenja oz. pooblastila, so sklenili, da se direktivo prenese v pravni red z novim zakonom o gospodarskih javnih službah, v katerem bi se uredil postopek za podeljevanje koncesij za storitve. Večino koncesij, ki zapadejo pod direktivo, namreč predstavljajo storitve na področju gospodarskih javnih služb.

Tudi predlog tega zakona je že večinoma usklajen, vendar se je nadaljnji postopek upočasnil. Ministrstvo za finance je zato ponovno pristopilo k pospešeni pripravi ločenega zakona, to je zakona o postopkih za podeljevanje koncesij. Zdaj čakajo, ali bo potrebno koalicijsko usklajevanje, ali pa ga lahko skupaj s predlogom novega zakona o javno-zasebnem partnerstvu pošljejo neposredno na vlado.

Komisija bo sodišče pozvala, da Sloveniji do prenosa omenjene direktive predpiše dnevno kazen v višini 8.992,32 evra. Še precej višje kazni predlaga za Avstrijo, ki ni prenesla nobene od omenjenih treh direktiv in Španiji, ki ni prenesla dveh. Najvišja predvidena dnevna kazen za Avstrijo je skoraj 53.000 evrov, za Španijo pa blizu 124.000 evrov.

V Bruslju so prepričani, da nova pravila na področju javnega naročanja in koncesij zagotavljajo bolj učinkovito in pregledno javno naročanje z več elektronskimi postopki. Prav tako po navedbah komisije omogočajo lažje in cenejše sodelovanje na razpisih za javna naročila za mala in srednja podjetja, izboljšujejo preglednost in konkurenco ter pomagajo dosegati širše cilje politike, na primer okoljske in socialne cilje ter inovacije.

Komisarka za notranji trg industrijo, podjetništvo in mala ter srednja podjetja Elzbieta Bienkowska je danes poudarila tudi, da nova evropska pravila državnim organom dajejo močna orodja za doseganje boljših rešitev za davkoplačevalce na področju javnega naročanja in koncesij.

Države bi morale komisijo o prenosu paketa obvestiti do aprila lani.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar