c S

Novič zahteva navzočnost na pritožbeni seji

06.12.2017 08:36 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Ljubljanski višji sodniki bi morali v sredo odločati o pritožbi Milka Noviča, ki ga je okrožno sodišče obsodilo na 25 let zapora zaradi umora direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika. A se Novič ni strinjal z odločitvijo sodišča, da se pritožbeno sejo izpelje brez njegove navzočnosti, zato je obravnava preložena na 20. december, poročajo mediji.

Takrat bo po poročanju POP TV tudi znano, ali bo Novič, če bodo sodbo razveljavili, odkorakal na prostost.

Novič je v priporu od 14. aprila letos, ko mu je sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani izrekla obsodilno sodbo za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Novič sicer vztraja, da je nedolžen.

Noviča so priprli kmalu po umoru decembra 2014 in vse od začetka se je obramba tudi borila, da bi ga izpustili na prostost. Za priporni razlog ponovitvene nevarnosti namreč ni videla nobenega utemeljenega razloga. Poskušala je tako na prvostopenjskem kot na višjem sodišču, nazadnje pa še na ustavnem.

Ustavni sodniki so primeru prvič odločali lani poleti, ko so ugodili pritožbi odvetnikov. Okrožnemu sodišču so naročili, naj o tem še enkrat razmisli, a je bila nova odločitev tako okrožnega kot višjega sodišča ponovno enaka, spominja Dnevnik.

Odvetniki so nato znova vložili novo ustavno pritožbo, a je še pred njihovo odločitvijo okrožna sodnica sama odpravila pripor. To je storila po zaslišanju nemškega balističnega izvedenca. A je aprila, ko je bil Novič obsojen na 25 let, pripor znova odredila. Odvetniki so nemudoma vložili novo ustavno pritožbo in predlagali združitev s prejšnjo. Pritožbo so ustavni sodniki zavrgli.