c S

EU in AU vrh sklenili z zavezo o še tesnejšem sodelovanju

30.11.2017 16:00 Abidjan, 30. novembra (STA) - V Abidjanu se je danes z zavezo o nadaljnji krepitvi sodelovanja zaključil dvodnevni vrh Evropske in Afriške unije, ki se ga je udeležilo več kot 80 voditeljev. Vrh naj bi bil posvečen dolgoročnemu razvoju Afrike in boljšim perspektivam za mlade Afričane, a so ga zaznamovala predvsem poročila o grozljivih zlorabah migrantov v Libiji.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je peti vrh EU in AU ob koncu označil kot uspešen. Kot je poudaril, "je Evropska unija največja partnerica in najbližja soseda Afrike. Je njena največja vlagateljica, njena največja trgovinska partnerica, njena največja donatorka razvojne in humanitarne pomoči ter največ prispeva k njenemu miru in stabilnosti. In ta vrh je potrdil našo odločenost, da to naše partnerstvo še okrepimo."

Tudi ob zaključku vrha Tusk ni mogel mimo dogodkov v Libiji, kjer so afriški migranti izpostavljeni številnim zlorabam. Kot je dejal, migracije pomembno vplivajo tako na evropsko kot afriško celino. Obe strani sta dolžni priznati, da predstavljajo migracije ključen del odnosa med njima in terjajo skupno ukrepanje, kar še prav posebej velja za razmere v Libiji, kjer smo priča najhujšim zlorabam človeških bitij, je še poudaril Tusk in govor zaključil z afriškim pregovorom: "Če želite iti hitro, pojdite sami. Če želite priti daleč, pojdite skupaj."

Sklepna izjava vrha sicer govori o krepitvi sodelovanja na štirih strateških prednostnih področjih: migracijah in krepitvi varnosti ter vlaganjih v izobraževanje in v trajnostni gospodarski razvoj Afrike.

Kot so sporočili iz Bruslja, so se na vrhu med drugim dogovorili za povečanje mobilnosti študentov, zaposlenih in akademikov na afriški celini ter programov izmenjav med Afriko in Evropo, kot je Erasmus+. Na področju mobilizacije naložb za strukturno in trajnostno preobrazbo Afrike je bil predstavljen načrt za zunanje naložbe, ki bo mobiliziral zasebne naložbe v višini do 44 milijard evrov za trajnostni razvoj in ustvarjanje delovnih mest.

Okrepili bodo tudi prizadevanja za spodbujanje miru in varnosti na obeh celinah in potrdili tekoče delo na področju boja proti terorizmu, vključno z mednarodno oboroženo enoto za boj proti skupini Boko Haram, oboroženo enoto skupine G5 Sahel in misijo AU v Somaliji. Kar zadeva upravljanje mobilnosti in migracij so voditelji znova potrdili odločno politično zavezo, da bodo obravnavali temeljne vzroke nedovoljenih migracij ter se zavzeli za ustvarjanje zakonitih poti za migracije.

Za skupno reševanje dramatičnih razmer migrantov in beguncev, ki so žrtve kriminalnih mrež, zlasti v Libiji, so se vodilni predstavniki ZN, EU in AU v sredo dogovorili o vzpostavitvi skupne projektne skupine za reševanje in zaščito življenj migrantov in beguncev na migracijskih poteh, zlasti v Libiji. Poleg tega bodo okrepljena prizadevanja za izboljšanje mobilnosti znotraj Afrike in prosto gibanje oseb v Afriki.

"Naša medsebojna odvisnost še nikoli ni bila tako velika. In potreba, da ukrepamo, še nikoli ni bila tako nujna," je ob koncu srečanja po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozoril gostitelj vrha, predsednik Slonokoščene obale Alassane Ouattara.

Vrh v Abidjanu naj bi bil posvečen predvsem ustvarjanju novih dolgoročnih perspektiv za številne mlade Afričane, po zaslugi katerih naj bi ti v prihodnosti raje ostajali doma in se ne bi podajali na nevarno pot v "obljubljeno" Evropo. A dejansko so ga povsem zasenčila nedavna poročila ameriške televizije CNN o tem, kako migrante v Libiji na tržnicah prodajajo kot sužnje.

V sredo zvečer se je ob robu vrha na kriznem sestanku zbralo več evropskih in afriških voditeljev, med drugim voditelji Libije, Francije, Nemčije, Čada in Nigra, ki so dosegli dogovor o načrtu evakuacije, s katerim naj bi migrante, ujete v grozljivih razmerah v Libiji, hitro vrnili nazaj v njihove domovine.

Po besedah francoskega predsednika Emmanuela Macrona gre za "skrajno nujno operacijo", s katero bodo tiste migrante, ki to želijo, evakuirali že v naslednjih nekaj dneh. Tiste, ki potrebujejo mednarodno zaščito, naj bi najprej pod okriljem Združenih narodov prepeljali v Niger in Čad, nato pa od tam v države, ki so jih pripravljene sprejeti.

Predsednik komisije AU Moussa Faki Mahamat je v sklepnem govoru danes opozoril, da je v več kot 40 centrih za pridržanje migrantov v Libiji ujetih nekje med 400.000 in 700.000 ljudi, nekateri navajajo celo številko milijon, od tega pa jih okoli 3800 terja res takojšnjo evakuacijo. Kot je danes sporočil predsedujoči AU, gvinejski predsednik Alpha Conde, je Maroko že obljubil letala za to prvo fazo reševanja. Gre predvsem za ženske in otroke iz enega od centrov v Tripoliju.

"Nujno moramo rešiti tiste, ki so v tej grozljivi situaciji, nato pa moramo skupaj - Libija, EU, AU in ZN - razmisliti o dolgoročnih rešitvah za vprašanje migracij," je ob tem še poudaril Moussa Faki Mahamat. Tudi Ouattara je izpostavil, da "nehumano ravnanje z migranti od nas terja ukrepe, ki bodo skladni z našimi obsodbami", poroča francoska tiskovna agencija AFP.