c S

Na poslovni konferenci o mitih globalizacije in digitalizacije

30.11.2017 15:39 Portorož, 30. novembra (STA) - Uvodno predavanje 19. Poslovne konference Portorož je futurist Matthias Horx namenil razblinjanju sodobnih mitov, povezanih z globalizacijo in digitalizacijo. Opozoril je, da ima vsako obdobje svoje pošasti, ki so plod naših lastnih strahov. Tako je npr. globalizacija dejansko prinesla izboljšanje življenjskih razmer, čeprav jo dojemamo negativno.

V ospredju letošnje Poslovne konference Portorož, ki jo organizirata ljubljanska ekonomska fakulteta in časnik Finance, je namreč tema Živeti med kiklopi in roboti. Udeleženci bodo tako dva dni obravnavali politične in gospodarske osebnosti, ki rušijo pridobljene norme demokratičnega odločanja, ter robotizacijo.

Kot je pojasnil Horx, smo ljudje nagnjeni k pesimizmu v zvezi s prihodnostjo, realno sliko pa si je moč ustvariti z analizo t.i. megatrendov, ki prinašajo temeljne spremembe, kot so povezljivost, spreminjanje vloge žensk, staranje prebivalstva, spreminjanje organizacije dela, urbanizacija itd.

V primeru globalizacije so različne ankete pokazale, da ljudje imajo napačne, bolj pesimistične predstave, ko gre za oceno globalnih številk, naj bo to pričakovana življenjska doba ali dostopnost izobraževanja.

"Vsi mislijo, da se svet polarizira, dejansko pa se razlike zmanjšujejo," je zatrdil Horx. Tako je npr. še leta 1970 38 odstotkov svetovnega prebivalstva živelo pod pragom revščine, danes pa je ta delež le še okoli desetodstoten. K bolj negativni percepciji trendov sicer prispevajo občasne krize, pa tudi sprememba našega pogleda od zgolj zahodnega sveta v bolj večpolarnega.

Horx tako ne verjame, da bo nacionalizem ogrozil globalizacijo, se pa obeta njena sprememba. Stare globalizacije, ki je iskala poceni delovno silo v manj razvitih državah, bo konec, najuspešnejša gospodarstva pa bodo tista, ki se bodo znala diverzificirati.

Tudi dvomi in strahovi glede digitalizacije in robotizacije po mnenju futurologa niso upravičeni, prej so odraz naših lastnih strahov. Roboti bodo verjetno res izvajali vse več različnih del, vprašanje, ali nas bodo nadomestili v službi, pa je odvisno predvsem od evolucije samih delovnih mest. Horx tako meni, da se bosta digitalno in analogno združila v novo kompleksnost in se medsebojno dopolnjevala.

Ob koncu prvega dne konference bo ekonomist z ekonomskega inštituta ljubljanske pravne fakultete Veljko Bole pripravil predavanje, kaj čaka Slovenijo, Evropo in jugovzhodno Evropo v prihodnjem letu. Drevi bodo sicer podelili tudi nagrado časnika Finance za izjemne dosežke v gospodarstvu.