c S

Eno leto za odpravo neustavnosti v gradbenem zakonu

28.11.2017 13:22 Ljubljana, 28. novembra (STA) - Ministrstvo za okolje in prostor po ugotovljeni protiustavnosti zakona o graditvi objektov pojasnjuje, da je za odpravo tega stanja določen rok enega leta od dne, ko bo odločitev ustavnega sodišča objavljena v uradnem listu. Do tega roka bo treba gradbeni zakon dopolniti z novim členom v poglavju o inšpekcijskem postopku.

Novo poglavje bo ne samo v primeru posebej ranljivih skupin, kot je romska skupnost, pač pa v vseh primerih, ko bi se z izvršitvijo inšpekcijskega ukrepa lahko nesorazmerno poseglo v pravico do doma, moralo zagotoviti tehtanje sorazmernosti izreka oziroma izvršitve ukrepa odstranitve objekta, navajajo na ministrstvu. Če bo ugotovljena nesorazmernost, se inšpekcijski ukrep odstranitve objekta ne bo smel izvesti.

Zagotoviti bo treba tudi sodno varstvo zoper odločitev v postopku tehtanja ali pa celo vezati samo odločanje o tehtanju na predhodno odločitev sodišča. Načine, kako realizirati odločitev ustavnega sodišča, bo treba s pravnega vidika skrbno proučiti in pripraviti sistemsko ter celovito rešitev, so še dodali v odzivu za STA.

Kot so poudarili, ugotovljena protiustavnost zakona o graditvi objektov v novem gradbenem zakonu ni odpravljena, saj je bila odločitev ustavnega sodišča objavljena šele po sprejemu tega zakona.

Ustavno sodišče je v ponedeljek odločilo, da sta dva člena zakona o graditvi objektov, ki določata inšpekcijske ukrepe pri črnih gradnjah, v nasprotju z ustavo, ker pred dokončno odstranitvijo črne gradnje ne omogočata sodne presoje sorazmernosti ukrepa. Neustavna sta 152. in 156.a člen zakona; 152. člen govori o tem, da gradbeni inšpektor v primeru, ko ugotovi, da gre za črno gradnjo, med drugim odredi, da se ta odstrani. 156.a člen pa določa pogoje, kdaj se lahko takšen ukrep odloži, ko gre med drugim za dom graditelja ali se v njej opravlja gospodarska dejavnost.

Zahtevo za oceno ustavnosti je podalo upravno sodišče, ki je odločalo o upravnem sporu. Sprožil ga je Rom, ki mu je inšpektor naložil odstranitev na črno zgrajene stanovanjske hiše.

Ker omenjenih dveh členov ustavni sodniki niso mogli razveljaviti, so do odprave neustavnosti določili način izvajanja odločbe. Z njim določajo, da je črnograditeljem zoper dokončen sklep o zavrnitvi odloga izvršbe zagotovljeno sodno varstvo v upravnem sporu.

Določajo tudi, da vložitev predloga za odlog izvršbe, vložitev pritožbe na zavrnitev odloga in pa vložitev tožbe na upravno sodišče zadržijo izvršitev ukrepa odstranitve gradnje. Določilo je tudi, da se sme izvršba odložiti večkrat, medtem ko je po trenutni zakonodajo odložitev mogoča le enkrat in za največ pet let. Po mnenju ustavnih sodnikov je takšna rešitev pomembna tudi za romska naselja.