c S

Na gospodarskem forumu ob robu vrha 16+1 poudarili pomen sodelovanja med regijama

27.11.2017 12:44 Budimpešta, 27. novembra (STA) - Ob robu vrha predsednikov vlad 16 držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske, ki se ga z delegacijo udeležuje premier Miro Cerar, so se v Budimpešti na gospodarskem forumu zbrali gospodarstveniki iz omenjenih držav. Nagovorila sta jih madžarski in kitajski premier, Viktor Orban in Li Keqiang, oba pa sta poudarila pomen sodelovanja med regijama.

Orban, ki je tokratni gostitelj vrha iniciative, je v uvodnem govoru izpostavil, da 16 držav srednje iz vzhodne Evrope tvori regijo, ki leži med silami kot sta Nemčija in Rusija, danes pa je ta regija motor gospodarske rasti na starem kontinentu.

Madžarski premier je spomnil, da je 11 članic iniciative 16+1 že članic EU, pet pa jih je kandidatk. Ob tem je poudaril, da Evropa ne sme postati utrdba in se zapirati, "sploh v času, ko so pred nami veliki izzivi, s katerimi se lahko spopademo le kot zavezniki".

Sodelovanje Kitajske in 16 držav srednje in vzhodne Evrope se je po Orbanovih besedah v zadnjih šestih letih, odkar sta se strani povezali v iniciativo, znatno povečalo. Pri tem je med drugim izpostavil področje infrastrukture.

Smo v obdobju, ko sta Azija in predvsem Kitajska v vzponu, prav tako so v vzponu države vzhodne in srednje Evrope. Uspeh sodelovanja med regijama je po besedah Orbana tak, da imajo korist od njega vsi, tudi celotna EU. Orban je kot primer izpostavil pomen svilne poti za Evropo.

"Svet ni več ločen na učitelje in učence, pač pa temelji na vzajemni koristi," je še poudaril madžarski premier. V prid naporom sodelujočim v iniciativi po njegovem prepričanju govori za nekaj milijard kitajskih naložb v regiji, ki so pomembno prispevale tudi k svetovni gospodarski rasti.

Kitajski premier Li Keqiang je izpostavil, da je jesen čas za načrtovanje prihodnosti, ob čemer je napovedal, da namerava Kitajska v razvojne in investicijske projekte v 16 vzhodnih in srednjih evropskih državah vložiti dve milijardi evrov.

Kitajske investicije so v omenjeni šestnajsterici sicer dosegle že devet milijard dolarjev. Kot je izpostavil Li, se blagovna menjava med Kitajsko in šestnajsterico evropskih držav približuje 60 milijardam dolarjev, število prihodov kitajskih turistov se je povečalo že na 930.000, pri čemer je dodal, da ne bi bilo presenetljivo, če bi se številka v prihodnjih letih podvojila.

Že kmalu bi lahko kitajski turisti v Slovenijo prispeli z direktnim letom, za kar se zavzemajo na Mariborskem letališču. Prav danes bosta v Budimpešti podjetji SHS Aviation in China State Construction Engineering Corporation podpisali 660 milijonov evrov vredno pogodbo za njegov razvoj.