c S

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

23.11.2017 08:37 München, 23. novembra (STA) - V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Na srečanju bodo predstavljeni prvi rezultati devetih tematskih akcijskih skupin, gostje pa bodo obravnavali vprašanje, kako se skupaj soočiti z izzivi v regiji, kot so podnebne spremembe, mednarodna konkurenca na gospodarskem področju, alpski tranzitni promet in zmanjševanje biotske raznovrstnosti.

Ker je namen dogodka vključiti tudi civilno družbo, bosta vzporedno s 1. letnim forumom EUSALP potekala še dialog z državljani in mladinski parlament.

Odločitev o pripravi EUSALP je bila sprejeta leta 2011 v okviru sodelovanja regij in držav znotraj alpske konvencije. Politično resolucijo v podporo oblikovanju makroregionalne strategije so ministri za zunanje in evropske zadeve sedmih alpskih držav - Avstrije, Francije, Italije, Liechtensteina, Nemčije, Švice in Slovenije - podpisali oktobra 2013 v Grenoblu. Evropska komisija jo je uradno potrdila julija 2015, novembra 2015 pa jo je potrdil še Svet za splošne zadeve.

Alpska regija je sicer eno najbogatejših območij na svetu ter med gospodarsko najbolj dinamičnimi, inovativnimi in konkurenčnimi območji v Evropi. Zaznamujejo jo edinstvene geografske in naravne danosti. Vendar se regija srečuje tudi s pomembnimi izzivi, ki zahtevajo skupno ukrepanje.

Generalna skupščina strategije EU za alpsko regijo je najvišji politični organ, ki usmerja izvajanje strategije. Slovenijo bo na današnji skupščini predstavljal državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Iztok Mirošič.

Prvi letni forum sicer organizirata Bavarska (ki trenutno predseduje EUSALP) in Evropska komisija (Generalni direktorat za regionalno in mestno politiko). Udeleženci iz alpske regije bodo preučili že dosežen napredek in opredelili prihodnje poti.