c S

V Strasbourgu zaslišanje kandidatov za komisarja SE, tudi Klemenčiča

21.11.2017 16:10 Strasbourg, 21. novembra (STA) - V Odboru ministrov Sveta Evrope (SE) v Strasbourgu danes poteka zaslišanje kandidatov za komisarja SE za človekove pravice, med katerimi je tudi slovenski pravosodni minister Goran Klemenčič. Na podlagi zaslišanj bodo Parlamentarni skupščini SE v glasovanje, ki bo januarja, poslali seznam treh kandidatov, so pojasnili v SE.

Poleg Klemenčiča se za položaj poteguje še šest kandidatov, in sicer Dunja Mijatović iz BiH, Igli Totozani iz Albanije, Pierre-Yves Le Borgn iz Francije, Astrid Thors iz Finske, Poljakinja Elzbieta Karska in Grk Ioannis Mouzalas. Kateri trije se bodo uvrstili na ožji seznam, bo po navedbah iz SE znano v četrtek.

Parlamentarna skupščina SE bo o kandidatu odločala na plenarnem zasedanju, ki bo potekalo od 22. do 26. januarja v Strasbourgu, položaj s šestletnim mandatom pa bo prevzel 1. aprila 2018.

Kot je danes poročal časnik Dnevnik, sklicujoč se na neimenovane vire, Klemenčič poleg francoskega kandidata Le Borgna velja za favorita, močni naj bi bili tudi kandidatki iz BiH in Finske, vendar pa bo odločilno razmerje političnih sil.

Premier Miro Cerar je po pisanju Dnevnika veleposlanikom članic SE poslal pismo s priporočilom, naj podprejo Klemenčiča, po drugi strani pa je pričakovati, da bodo skušali v največji opozicijski stranki SDS kandidaturo pravosodnega ministra očrniti.

Klemenčiča naj bi sicer kot strokovnjaka za pravo človekovih pravic h kandidaturi povabili z vrha SE, še piše Dnevnik.

Funkcijo komisarja SE za človekove pravice ta čas zaseda Nils Muižnieks iz Latvije.