c S

Iraško vrhovno sodišče referendum o neodvisnosti Kurdistana razglasilo za neustavnega

20.11.2017 10:07 Bagdad, 20. novembra (STA) - Iraško vrhovno sodišče je danes odločilo, da septembrski referendum o neodvisnosti Kurdistana ni bil v skladu z ustavo. S tem je razveljavilo vse izide in posledice referenduma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bagdad razveljavitev referenduma postavlja za pogoj za nadaljevanje dialoga z Erbilom, ki pa ne želi razveljaviti glasovanja, na katerem se je 92 odstotkov iraških Kurdov izreklo za neodvisnost.

Vlada iraškega Kurdistana je namesto tega konec oktobra izrazila pripravljenost zamrzniti rezultate referenduma o neodvisnosti, zaradi katerega so se nevarno zaostrili odnosi Kurdov ne le z Bagdadom, ampak tudi s sosedama Turčijo in Iranom. Je pa prejšnji teden sporočila, da bo spoštovala odločitev iraškega vrhovnega sodišča.

Kot povračilo za septembrski referendum so iraške sile sredi oktobra vdrle v z nafto bogato provinco Kirkuk ter tako tam kot tudi v delih provinc Ninive in Dijala ponovno prevzele nadzor iz rok Kurdov. Z izgubo ogromnih naftnih polj so možnosti, da Kurdistan postane samostojna država, ki bi bila gospodarsko sposobna preživeti, bolj ali manj izginile.

Hiter umik kurdskih sil je med kurdskimi politiki sprožil niz medsebojnih obtoževanj in med drugim vodil v preložitev parlamentarnih volitev v Kurdistanu za osem mesecev. Te so bile sicer predvidene za 1. november, ko naj bi Kurdi izbirali tudi novega predsednika.